Upptäcktsresan

Upplevelse, uppfattning och uppsättning.

Makroutmaning Sockerbitar (Behind the scenes)

Att sockerbitar är svåra att hitta var inte det enda problemet med temautmaningen i gruppen Macro & Detaljer. Kanske reglerna blev för hårda så kreativiteten hämmades, även om förhoppningen var den motsatta. Det är inte alltid att de godaste intentioner ger önskat resultat.

Det enda bidrag som lämnades in var mitt eget och här kommer min lilla beskrivning av hur jag gjorde.

Att bygga en makrostudio kan tyckas enkelt, men det är många gånger lättare att köpa saker till en fullstor studio. För vilken fotohandlare har inte både bakgrunder, studioblixtar och en uppsjö av olika stativ att sälja. För oss som gillar det lilla erbjuds däremot inte särskilt mycket, vilket istället tvingar fram GDS (Gör det själv) lösningar.

Skiss temautmaning Sockerbitar

Redan när jag skapade skissen till utmaningen hade jag en tanke om att använda ljus för att skapa de tre färgerna Röd, Grön och Blå, dvs RGB färgerna. Min förhoppning var att medlemmarna gruppen skulle experimentera med olika sorters ljussättning, komposition och bildbehandling.

Det första jag gjorde var att rita upp var de tre sockerbitarna skulle placeras på en svart kartong. I mitt fall så hade jag turligt nog sparat omslagsmapparna från barnens skolfoto, vilket fungerade fint. Därefter skar jag ut hål som var något mindre än sockerbitarna.

Sedan tejpade jag fast tre olika färgade gel över hålen och såg till att placera dem så att de täckte var sitt hål. För att slippa klippa sönder ett grönt gel så lät jag den blå även ligga över mittenhålet, som tillsammans med det gula resulterade i grönt ljus.

Sedan var det dags att bygga en liten studio. Som underlag till min utskurna mask med färgade gel hittade jag en bit klart plexiglas. För att kunna placera en kamerablixt under plexiglaset tog jag en överbliven frigolitskiva som kapades i lämplig höjd. Frigoliten kom från en byggmarknad och är 50 mm tjock, så den kunde stå för sig själv.

Som bakgrund kom åter omslagsmappen från barnens skolfoto till nytta. Då den redan var vikt så var det bara att ställa upp den i vinkel.

Allt placerades på lämpligt bord, med kamera på stativ. På den vänstra frigoliten kan ni se fjärrutlösaren jag använde för att fotografera MUP - Mirror Up eller spegeluppfällning som det heter på svenska. Den fungerar genom att fälla upp spegeln på första avtrycket, sedan väntar man ett par sekunder för att låta kameran sluta vibrera och sedan trycker man av en andra gång och då tas fotot.

Nu var det dags att låta blixtarna styras Nikon CLS. Då kunde jag reglera ljuset från huvudblixten som jag placerat på kameran och behövde aldrig krypa in under frigoliten för att justera ljusstyrkan. Radiosändare lär vi aldrig behöva inom makrofotografering då allt är så smått så att ljuset alltid når fram.

En lite annorlunda kombination är det nog att använda ett 70-200/2.8 tillsammans med en närbildslins med +4 dioptrier.  Här kommer några saker att tänka på:

- Närbildslins ger ett nästan fast avstånd att fotografera från. För att ungefär veta hur långt ifrån man kan fotografera så delar du 1 meter med antalet dipotrier. En lins på +4 ger alltså ett avstånd på 1 meter / 4 dioptri = 0,25 meter

- Har du bildstabilisering på ditt objektiv bör du slå av det när du använder stativ.

- Du får ett väldigt kort skärpedjup

Då skärpedjupet är väldigt kort valde jag att använda fokusstacking med hjälp av Photoshop. Jag provade lite olika antal bilder och slutade med att använda 8 bilder som alla har lite olika fokus. På ovanstående bild kan du se den första, fjärde och åttonde bilden, där fokus ligger på den röda, den gröna och den blå sockerbiten.

sRGB = socker röd grön blå

Den slutgiltiga bilden.

/OlaPostat 2013-08-06 23:19 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

MTB X-cup Höör

Idag gick deltävling nr 5 i X-cup utanför husknuten på Orupsberget utanför Höör.

Tävlingen genomfördes huvudsakligen på den permanenta Mountainbikebana som är en del av de nyrenoverade Orupsslingorna som utgår från Orupssjukhuset.

Sällan har väl parkeringen varit så full som denna dag.

Tyvärr missade jag den första starten pga av trevligt besök till morgonkaffet. Det gjorde att jag först kom ut i skogen för att se när de lite snabbare körde runt.

Ute i skogen hade arrangören Frosta Multisport satt upp tydliga avspärrningar som publiken lydigt höll sig bakom. Även om vissa vandrande turister blev lite vilse hur de skulle komma tillbaka till parkeringen nu när det fanns avspärrningar, så insåg de att det bästa var att respektera avspärrningarna då det gick undan i spåret.

På varierande stigar dundrade killar, tjejer, gubbar och gummor fram med sina terrängdäck och luftdämpade cyklar.

Röken från det upprivna dammet fyllde våra och alla cyklisters lungor där vi följde loppet.

Omkörningar gick att göra men det är ju inte direkt flerfilig motorväg ute i skogen.

Det gällde att se upp (eller rättare sagt ned) för ibland fanns det stora stenar som man var tvungen att slingra sig förbi.

Ibland gick loppet ute i fullt solsken och ibland i skön "svalkande" skugga.

Vid målgången erbjöds nygrillad korv och dricka till alla deltagare, vilket var väldigt uppskattat av alla.

I gräset vid målgången kunde man även hitta den svarta slangormen som är känd för sitt pysande.

När alla fått återhämta sig med korv och dricka blev det utlottning av diverse olika priser.

Många var förväntansfulla att få "vinna" något.

Slutligen vill jag bara upplysa om att det även går bra att köra i skogen med "vanlig" cykel. Så även om du inte har en MTB är du välkommen upp utanför husknuten för att prova MTB banan. Det går även bra att kontakta Frosta Multisport om du vill träna i grupp eller kanske få några tips på bra cykel mm.

Fler bilder från deltävlingen finns  här.
Om så önskas kan utskrifter ordnas i A4 och A3 till rimlig peng.

Väl mött till nästa gång.

/Ola LindePostat 2013-07-13 15:08 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Frågesport - Stockholmsfotografer 1800-talet

Presenterar här två fotografier av Stockholmsfotograferna Asta Krook och Julius Grape. De tillhörde min mormors morbror och mina frågor är enkla.

Vad kan du berätta om bilden?

Vad syns i bild? Vilka är byggnaderna? Känner du någon av människorna?

Bild 1. Fotograf Asta Krook, Kungsholmstorg, Stockholm. Allm. tel. 152 97

Bild 2. Fotograf Julius Grape, Regeringsgatan 6, Stockholm

Rent allmänt så är jag imponerad av hur väl de här bilderna klarat sig genom åren. Vi pratar ju om bilder som är drygt 100 år gamla. 

/OlaPostat 2013-06-27 22:06 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Att fota en "BOK"

Jag har bara mig själv att skylla, det är ju jag själv som väljer tema för utmaningarna i gruppen makro o detaljer. När jag senast valde att vi skulle fotografera en bok (inte trädet då alltså) så såg jag framför mig en mängd bilder på uppslagna böcker, typsnitt mm.

Men det var nog svårare än jag trodde. Inte ens jag själv lyckades lämna in något bidrag i tid :(

Men skam den som ger sig. Idag tog jag därför tag i utmaningen till fullo. Jag började med att skissa upp lite olika idéer med appen "Paper by 53".  Det är förresten en av få appar som jag verkligen kan rekommendera. Med en stylyspenna så blir det lika roligt som att skissa på ett ritblock.

Sedan var det "bara" att förverkliga idéerna, vilket faktiskt inte tog särskilt lång tid ;)

Denna fågelBOK lyckades jag fotografera i trädgården. Tror det är en ganska ovanlig fågel. Ett upp-och-ned-vänt bord med fiskelina mellan benen fick agera viloplats. Fiskelinan tog jag sedan bort i Photoshop. Fusk, jovisst, men vem tror på att böcker kan flyga ;)

En campingBOK måste ju ha en liten eldstad för att hålla värmen under kalla nätter. Lite lensflare tyckte jag behövdes så det fick bli lite Photoshop igen ;)

Även om BOKstäverna bilder ett ord som säger nåt annat så visst är det bokstäver :)

Den här BOKhyllan var ganska stabil men är nog inget som skulle intressera Kamprad.

En motBOK var bra att ha för att kunna supa till med jämna mellanrum. Två gamla motböcker på en bädd av ransoneringskuponger.

Som tur är har jag sluppit uppleva kriget själv, men en genomgång av efterlämnade dokument från förfäderna väckte obehagliga funderingar om hur svårt det var under krigsåren.

Slutligen så kommer vi till den mest självklara boken inom fotografi, nämligen BOKeh.

Jag hoppas ni förlåter en poolvärd som skall söka bot och bättring :(

Ha det gott till nästa utmaning.

/OlaPostat 2013-06-24 14:39 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Trollmor berättade att ...

Var på en avslutning för en barnverksamhet och vem kom inte på besök om inte självaste trollmor. Ja, kan ni tro, ett livs levande troll.

Fast ändå blev nu inte barnen rädda, för Trollmor visade sig vara ett riktigt trevligt troll som gärna berättade om sina släktingar och deras bravader.

Men bäst var hon på att berätta sagor. Även om inte minnet var särskilt bra så gjorde det inget för det var bara att vissla på trollmors sagovissla så kom sagorna farande genom luften ...

... och när de landade pirrade det liksom till i magen.

Sedan flödade det ut sagor som i trans. Det var griniga kungar med sina vackra och fula prinsessor och hela kungariket och .. och ... och ...

Men sagor var inte det enda trollmor kunde. Med barnens hjälp blev det även till sång om trollsläktingar som åt så mycket att de fick dricka ett helt träsk.

Tack till Trollmors sagor (facebook) för en underbar föreställning.

/Ola LindePostat 2013-05-21 14:01 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 12 Nästa