Upptäcktsresan

Upplevelse, uppfattning och uppsättning.

Temautmaning RÖR (makro)

Denna månads tema var verkligen en utmaning i att välja tolkning. Det finns ju så många olika sorters rör i vår omgivning, många som vi inte tänker på.

Bild 1. Sugrör för party

De uppenbara motiven blir ju så klart olika sorters rör, t.ex. avloppsrör, avgasrör, bromsrör, dammsugarrör eller varför inte sugrör?

Bild 2. Rörtång

Men lek med ordet och helt plötsligt uppenbarar sig fler saker i hemmet som kan kopplas till tema rör. För att hantera alla olika rör finns det såklart en mängd specialverktyg. Förutom olika tänger så finns det ju rörskärare, rörböjare osv.

Bild 3. Lysrörslampa

En annan tolkning skulle kunna vara det som vi efter glödlampans utfasning kommer att få fler av i våra hem, nämligen belysning med lysrör.


Bild 4. Rörblad på klarinettmunstycke

Till de lite mer udda föremålen finns speciella rör för musikinstrument. Kanske inte helt vanligt i alla hem, men trots allt fortfarande en form av rör ;)

Sedan finns det en del rör som jag inte kan visa exempel på då jag inte hittade några. För alla inom sjukvården så finns det ju provrör i en uppsjö varianter. Något som jag tvekade på var om rörsocker också skulle kunna ingå, då makrogruppen detaljer inte accepterar växter eller insekter, men valde att den får utgå då den nog kan klassas som växtprodukt.

Radiorör
Bild 5. Radiorör

Det jag till sist valde att lämna in som bidrag till temautmaningen är en bild av svunnen tid. En gammal ärvd Grundig radioapparat RF125SK från mitten av sextiotalet. Från tiden då dessa fortfarande drevs av analog teknik, med glödande radiorör som först behövde värmas upp. En stark kontrast till dagens stress över att våra komplicerade datorer skall starta på ett ögonblick.

Nästa temautmaning blir RING, så känner du för att utmana din egen kreativitet i höstrusket så häng med i våra temautmaningar i gruppen makro detaljer.

/OlaPostat 2012-10-31 10:43 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Temautmaning mobil (makro)

Jag har alltid gillat tema-utmaningarna i poolen makro detaljer då de ger en viss frihet att tolka ämnet. Sedan jag tog över som poolvärd har jag också försökt välja nya tema som kan tolkas på flera sätt.

Tema Mobil

Tror nog att samtliga funderade på hur de skulle fotografera sin mobiltelefon, eller hur? Men temautmaningar är så mycket mer. Min önskan som poolvärd för dessa utmaningar är att ni ska tänka utanför ramarna och bli kreativa. Visserligen finns det redan bland mobiltelefonerna en hel uppsjö med varianter och kluriga detaljer, som t.ex. denna.


Bild 1. Mobiltelefon (gissa vilken ... suck)

Men ordet mobil kan ju även användas för så mycket annat. Hade vi istället varit intresserade av motorsport så hade naturligtvis bilen i sin grundform "automobil" varit självskriven.


Bild 2. Leksaksbil 2 cm fotad på musmatta, med belysning från bildskärm och ficklampa

... och när vi ändå är inne på området motorer så finns det ju en berömd motorolja som bär detta namn.

 
Bild 3. Mobil motorolja

Själv fastnade jag för den mobil vi har i vardagsrummet, skapad av en gammal sjöman, täljt med kniv och riggat utifrån sitt minne. Bark, brigg osv hänger i taket och minner om både stolthet hos sjömannen men också om det hårda arbete de levde med på de sju haven.

Skepp ohoj
Bild 4. Fartygsmobil

Så när vi snart drar igång nästa temautmaning hoppas jag du utmanar dig själv att tänka kreativt :)Postat 2012-09-27 11:46 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Sportson MTB Cup 25/8

Upptäckte att det anordnades mountainbike tävling utanför hemmet idag och naturligtvis så var man tvungen att prova nya kameran. Övning ger ju färdighet och utan krav på att leverera bilder så kunde man koncentrera sig på att hitta bra inställningar i kameran.


Bild 1.

Att fotografera mountainbike är väl egentligen inte så svårt rent tekniskt, svårigheten ligger i att förmedla den fart som cyklisterna rusar fram med mellan stubbar och stenar.


Bild 2.

Lite lutande kurvtagning och stenig miljö förmedlar hur hårt man landar om man missar att hålla spåret.


Bild 3.

Med alldeles för lång slutartid så blev det nästan grafiska bilder.

Att fotografera ett event så här, utan att först rekognicera och leta upp bra platser att fotografera från är inte att rekommendera. Jag frågade någon av funktionärerna var det fanns platser att få bra bilder från och fick tipset om en backe inne i skogen.


Bild 4.

När vi hittade första backen så kom cyklisterna med ett litet skutt över krönet och fick bra fart nedför, men backe? Näe, det var snarare en liten kulle än en backe, men vi antog att det var denna backe funktionären menat.


Bild 5.

När vi senare gick vidare längs banan så hittade vi en betydligt häftigare backe, en brant på kanske 40-60 meter med kraftig lutning, men då var tävlingen redan över så då kom det inte så många fler cyklister :(


Bild 6.

Väl tillbaka vid målet så bjöds det på after bike med grillning och tilltugg för alla deltagare.


Bild 7.

Intervju av pressen och lite extra körning för att få bra bilder till tidningen, antar ni ser vinnaren av denna deltävling. Grattis till vinsten.

En bra start på en lördag, nu är det dags att ta en fika.

/Ola Linde

 

 Postat 2012-08-25 13:53 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Temautmaning klocka (makro)

För ett tag sedan så axlade jag manteln efter Birgitta Rudenius som värd för macrogruppen "Detaljer". Det är en relativt liten grupp än så länge, men det gör också att vi inte har några okommenterade bilder. Samtidigt så ser vi gärna att vi blir fler. Med lite fler i gruppen så kanske vi kan hjälpa varandra att bli ännu bättre. Delad glädje är ju dubbel glädje.

En av de stora fördelarna med vår lilla grupp är temautmaningarna som ger frihet att utforska kreativiteten utan att begränsa den allt för mycket. De enda begränsningarna vi har är gruppens inriktning bort från djur och natur, att det ska vara smått, samt att varje utmaning får ett tema.

 14 kvar

Just nu löper temautmaningen "Klocka" som får tolkas fritt. Det kan alltså vara en vanlig klocka, en skeppsklocka, gasklocka, äggklocka eller något annat som kan relateras till klocka. Det går också bra med detaljer som antingen kommer från en detalj av en klocka eller visar klockan i sin helhet. Vill du vara med så har du (som klockan visar) 14 dagar kvar att lämna ditt bidrag.

/Ola Linde

 

 Postat 2012-08-11 22:29 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Dalsland XC - fortsättning

Det blev ju en del bilder utöver de jag tog under uppdraget. Här kommer ett gäng bilder på för mig helt okända cyklister. Men om du cyklade och din bild inte finns med här så kan jag alltid se om du råkat fastna på någon av de 300 bilderna ;)

 #2644258

Bild 1. Efter kortege cykling genom Bengtsfors släpptes starten under denna gröna båge

#2644259

Bild 2. Starten har gått och alla har friska ben.

#2644260

Bild 3.

#2644261

Bild 4.

 #2644262

Bild 5. De här killarna var 10 minuter före 3:an redan här vi halva sträckan ... hepp :)

#2644265

Bild 6.

#2644266

Bild 7.

#2644268

Bild 8.

#2644270

Bild 9.

#2644271

Bild 10.

#2644272

Bild 11.

#2644274

Bild 12. Vissa tyckte nog det var konstigt med blixtparaplyer i skogen :)

#2644275

Bild 13.

#2644276

Bild 14. Varsågod, bild enligt förfrågan :)

 

Ha en trevlig helg önskar

 

OlaPostat 2012-05-17 22:19 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 12 Nästa