Upptäcktsresan

Upplevelse, uppfattning och uppsättning.

Makroutmaning Sockerbitar (Behind the scenes)

Att sockerbitar är svåra att hitta var inte det enda problemet med temautmaningen i gruppen Macro & Detaljer. Kanske reglerna blev för hårda så kreativiteten hämmades, även om förhoppningen var den motsatta. Det är inte alltid att de godaste intentioner ger önskat resultat.

Det enda bidrag som lämnades in var mitt eget och här kommer min lilla beskrivning av hur jag gjorde.

Att bygga en makrostudio kan tyckas enkelt, men det är många gånger lättare att köpa saker till en fullstor studio. För vilken fotohandlare har inte både bakgrunder, studioblixtar och en uppsjö av olika stativ att sälja. För oss som gillar det lilla erbjuds däremot inte särskilt mycket, vilket istället tvingar fram GDS (Gör det själv) lösningar.

Skiss temautmaning Sockerbitar

Redan när jag skapade skissen till utmaningen hade jag en tanke om att använda ljus för att skapa de tre färgerna Röd, Grön och Blå, dvs RGB färgerna. Min förhoppning var att medlemmarna gruppen skulle experimentera med olika sorters ljussättning, komposition och bildbehandling.

Det första jag gjorde var att rita upp var de tre sockerbitarna skulle placeras på en svart kartong. I mitt fall så hade jag turligt nog sparat omslagsmapparna från barnens skolfoto, vilket fungerade fint. Därefter skar jag ut hål som var något mindre än sockerbitarna.

Sedan tejpade jag fast tre olika färgade gel över hålen och såg till att placera dem så att de täckte var sitt hål. För att slippa klippa sönder ett grönt gel så lät jag den blå även ligga över mittenhålet, som tillsammans med det gula resulterade i grönt ljus.

Sedan var det dags att bygga en liten studio. Som underlag till min utskurna mask med färgade gel hittade jag en bit klart plexiglas. För att kunna placera en kamerablixt under plexiglaset tog jag en överbliven frigolitskiva som kapades i lämplig höjd. Frigoliten kom från en byggmarknad och är 50 mm tjock, så den kunde stå för sig själv.

Som bakgrund kom åter omslagsmappen från barnens skolfoto till nytta. Då den redan var vikt så var det bara att ställa upp den i vinkel.

Allt placerades på lämpligt bord, med kamera på stativ. På den vänstra frigoliten kan ni se fjärrutlösaren jag använde för att fotografera MUP - Mirror Up eller spegeluppfällning som det heter på svenska. Den fungerar genom att fälla upp spegeln på första avtrycket, sedan väntar man ett par sekunder för att låta kameran sluta vibrera och sedan trycker man av en andra gång och då tas fotot.

Nu var det dags att låta blixtarna styras Nikon CLS. Då kunde jag reglera ljuset från huvudblixten som jag placerat på kameran och behövde aldrig krypa in under frigoliten för att justera ljusstyrkan. Radiosändare lär vi aldrig behöva inom makrofotografering då allt är så smått så att ljuset alltid når fram.

En lite annorlunda kombination är det nog att använda ett 70-200/2.8 tillsammans med en närbildslins med +4 dioptrier.  Här kommer några saker att tänka på:

- Närbildslins ger ett nästan fast avstånd att fotografera från. För att ungefär veta hur långt ifrån man kan fotografera så delar du 1 meter med antalet dipotrier. En lins på +4 ger alltså ett avstånd på 1 meter / 4 dioptri = 0,25 meter

- Har du bildstabilisering på ditt objektiv bör du slå av det när du använder stativ.

- Du får ett väldigt kort skärpedjup

Då skärpedjupet är väldigt kort valde jag att använda fokusstacking med hjälp av Photoshop. Jag provade lite olika antal bilder och slutade med att använda 8 bilder som alla har lite olika fokus. På ovanstående bild kan du se den första, fjärde och åttonde bilden, där fokus ligger på den röda, den gröna och den blå sockerbiten.

sRGB = socker röd grön blå

Den slutgiltiga bilden.

/OlaPostat 2013-08-06 23:19 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera