Upptäcktsresan

Upplevelse, uppfattning och uppsättning.

Fotomässan 2012 i bild

Som jag nämnde i mitt tidigare blogginlägg så funkade det inte att bifoga bilder via iPad, men det arbetas hos Fotosidans kodknackare med en applikation för att kunna skriva inlägg med liknande upplägg som Wordpress. Den ser vi fram emot så vi som bloggar kan klara oss utan laptop ibland ;)

Nåväl, nu var det ju inte Fotosidans blogg jag skulle ge er utan bilder och berättelser från fredagens Fotomässa i Älvsjö.

Vi var många som tog oss dit och kön var lång redan långt innan öppningsdags. De stora skyltarna gjorde det lätt att hitta rätt.

Vad fanns då på mässan?

Naturligtvis så var skyttegravarna bemannade som vanligt hos Canon och Nikon. Canonkrigarna hade dock en bättre position från sin höga tribun.

Å andra sidan så var det enklare att komma upp på Nikons tribun som var betydligt lägre.

Kriget vanns dock som vanligt av Sigma, trots att de inte byggt upp någon tribun. Har man största pjäserna så behöver man inte fundera på strategisk terräng ;)

Sony är innovativa även när det gäller montern. Jag gillade deras uppställning med figurer i alla möjliga färger.

Fuji och Leica visade lite lyxigare varianter, även om det skiljer ganska mycket dem emellan.

Hos Adobe hade jag en väldigt trevlig diskussion/genomgång med Tommi om både CS6 och hårdvara. De bjöd även på mässans godaste godis ... mums :)

Hos Moderskeppet kunde man köpa deras böcker och även prova på deras Guldtjänst, vilken även såldes i Fotosidans monter och showar man framför kameran som Filip gjorde, ja då hamnar man i en blogg nånstans på nätet :)

Just i Fotosidans monter råkade jag hamna i diskussion med Mattias Karlsson Sjöberg och David Elmfeldt om att prenumerera på Moderskeppet Guld. Just nu så är detta en onlinevariant av samtliga deras DVD kurser, men framöver så kommer det att bli någon form av konstant "håll dig uppdaterad" tjänst, där de kommer att bevaka nyheter och förklara hur de fungerar. Exakt hur detta kommer att se ut får Mattias själv förklara när de är färdiga med sin planering.

Seminarier

För er som lyssnade på John Hagby hur man tar porträttfoto med kamerablixtar och inte riktigt kunde se hur han ställde upp sina softboxar så kommer här en bild där ni kan se hur de stod. John visade hur man bygger upp ett porträtt med upp till tre blixtar och visade hur olika stora ljuskällor ger olika resultat. Resultatet visades direkt på stora duken vilket gjorde det lätt att följa förändringarna.

Joe McNally är ju ett måste för alla oss som älskar strobismen och vi var många. Joe har en lång karriär bakom sig som ger möjligheter vi andra bara kan drömma om, eller vad sägs om att belysa en byggnad med 120 blixtar?

För alla makrointresserade var John Hallméns föredrag om sina småkryp och vilken utrustning han använder och hur han använder den, riktigt intressant.Rekommenderas!

Dagens höjdpunkt

Dagens bästa upplevelse hade jag hos Lastolite som hade både Mark Cleghorn och produktspecialister från UK på plats. De visade en del nyheter som presenterats på Photokina och nu även i Sverige. Framför allt så var Ezybox II en riktigt intressant nyhet för oss som gillar att arbeta on location med kamerablixtar. Den hade fått en hållare som kunde ta två kamerablixtar eller valfri studioblixt, men det som var så innovativt var att den kunde ändra form från en softbox till en stripbox med hjälp av blixtlås. Riktigt läcker :)

Dagens sisådär

Det var inte bara jag som uppfattat det mail som skickades ut för två veckor sedan, som att NPS bjöd på inträdet till mässan, vilket uppenbarligen var en sanning med villkor. Fribiljetterna erbjöds enbart till de som lyckades boka ett personligt möte med NPS. Så om du inte redan har bokat möte vill jag bara förbereda dig på att du får betala inträdet själv.

Som nybliven Nikon NPS så vill jag inte vara alltför negativ, men låt oss säga som så att de inte motsvarar mina förväntningar ännu och då gäller det inte bara fribiljetten till mässan. Vi får väl se om jag får anledning att utveckla mina erfarenheter med Nikon NPS nån gång i framtiden.

Som vanligt fanns det hur mycket bilder och böcker som helst att förkovra sig i, men det överlåter jag till er som beger er till mässan att själva uppleva.

Tackar för en trevlig dag.

/OlaPostat 2012-11-24 00:49 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Fotomässan 2012 väntar på insläpp

Då har man kommit till kungliga huvudstaden för att besöka Fotomässan 2012 och jag är inte ensam.

Köerna utanför mässhallarna var kanske inte gigantiska men nog var det tillräckligt trångt för en skåning i exil.

Upptäckte när jag skulle förgylla detta blogginlägg med bilder att den funktion inte fungerade på iPad :( Får väl leta upp Christer i Fotosidans monter och fråga hur man kan få in bilder i bloggen via paddan.

Bilder kommer senare ... förhoppningsvis ;)

/OlaPostat 2012-11-23 10:06 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera