Upptäcktsresan

Upplevelse, uppfattning och uppsättning.

Nikon - What's your story - Part 3 Inspiration

Här kommer då sista delen av bilderna/informationen. De andra hittar ni på följande länkar.

Part 1 - Nikon gear
Part 2 - Software
Part 3 - Inspiration

Bill Frakes

Bill Frakes visade en hel del bilder och framför allt de som han gjort åt Nikon med D4. Bl.a. visades denna video från Istanbul, som kanske kan verka lite rörig, men då ska man titta riktigt noga en gång till. För syftet med filmen var att pressa D4 och få den att visa alla sidor, t.ex. så är klippet vid 0.36 en timelapse med 60 bps och inte film. Dessutom så har den inte genomgått någon postproduktion (well minmalt iaf).

En kul berättelse var att han och hans assistent själva komponerar musiken med LogicPro bara för att slippa köpa musik till sina videos. Snacka om multikonstnär.

En lite mer humoristisk video var den som Bill gjort om sina Kata väskor. Den visar de 22 väskor som han och hans assistent hade med sig till Turkiet för att filma. På frågan hur han gjorde vid incheckning till flyget med 22 väskor så förklarade Bill att han oftast skickar utrustningen i förväg med t.ex. Fedex eller nån annan kurir. Då kan han invänta att väskorna kommer fram innan han ger sig av.

Som personlig handbagage har han alltid 3 kamerahus och "lite" objektiv. De gånger han blivit stoppad med denna lilla väska har han vägrat lämna den, då väljer han istället att gå av planet. Hittills har det löst sig, för vilket flygbolag vill tömma ut bagaget som ligger inne i flygplansbuken bara för att en passagerare vägrar släppa sitt handbagage. Nu vet jag iofs att det kan bli riktigt dyrt att gå av planet i en sådan situation, men en skön inställning är det ;)

Joe McNally

Efter Bill Frakes framträdande så gjorde Joe entré och vi var väl kanske 10 pers som hade böcker med för att få ett litet minne. Då jag stod i kön missade jag att fota tilldragelsen, men var det du som tog en bild av när jag som siste man fick min signatur får du gärna skicka bilden ;)

Lasse och Joe var ett dynamiskt par som skrattade och showade inför en grupp fotografer. Exakt vad Joe menade med sina svepande rörelser uppfattade jag inte från läktaren, men att de hade kul gick inte att ta miste på. De lyckades i alla fall få igång datorn och därefter började en kavalkad av ord, bilder och röresler att flyga ut över oss i publiken i ett tempo som Joe efter ett tag kände sig tvungen att fråga om vi hängde med.

Och det gjorde vi naturligtvis så efter det kunde sprutande av ideer, lösningar och otroliga uppdrag att visas.

Efter alla bilderna blev det en liten frågestund och så här högt är det mellan ...

Vem vet, kanske det blir en Master class i Norge nästa år. Det var åtminstone det Joe berättade när jag bytte några snabb ord med honom efter uppträdandet. Tänk att få det som julklapp av nära och kära ;)

Årets pressfoto

 Efter att Nikons föreställning var över var det skönt att avslappnat kunna gå ner en trappa och titta på pressfotografernas bildutställning. Mads Nissen vann årets pressfoto med ovanstående bild, som visar en av revolutionärerna i Libyen, med skottskada i huvudet.

Fanns många fina bilder att lugna ner sig med innan hemresan.

Åter "himma"

På väg österut så möts man av Malmös svar på Globen, nämligen Turning Tors. Då var det skönt att veta att man snart kunde sätta sig vid datorn och skriva de här inläggen ;)

Ha det så gott alla ni som idag (fredag) sitter på motsvarande föreställning i den andra kungliga huvudstaden. Ja, alla ni andra också förresten och vill ni läsa mer så har FS-medlem Christian Andersson också bloggat om denna tillställning.

/OlaPostat 2012-03-30 00:50 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Nikon - What's your story - Part 2 Software

Här kommer då del 2 av bilderna/informationen. De andra hittar ni på följande länkar.

Part 1 - Nikon gear
Part 2 - Software
Part 3 - Inspiration

Apple

Först ut var Apple som försökte övertyga alla närvarande om att Thunderbolt är rätt väg att gå och att det finns jättemånga produkter ... eller nåja, några ... och det kommer säkerligen att bli fler ... ehm tror vi.

Inte alltid så lätt att vara fullständigt övertygande inför en publik som kan vara ganska krävande, men Max gjorde ett bra jobb ändå på att sälja in Apples hårdvara.

 

I samband med genomgång av Final Cut Pro X så fick Max hjälp av Swedish Cameleon som visade en "ny" filmrigg som underlättar filmpassen.

Det som var mest intressant med Final Cut Pro X var att det var "för enkelt". Max spenderade ganska mycket tid åt att förklara att Apple hade prioriterat användargränssnittet med alla sällananvändare, t.ex. stillbildfotograferna som ibland behöver göra en kort video men saknar träning på komplicerad editering.

Med drag-n-drop så kund man lätt flytta runt klippen, men det som jag tyckte var mest intressant var att man kunde droppa flera ljudspår på ett klipp och få dessa ihopkopplade. Flyttade man sedan på filmklippet så satt alla ljudspåren som var kopplade fast och följde med till den nya positionen.

En annan detalj var att Final Cut började rendera i bakgrunden under tiden du höll på att editera utan att du behövde aktivera den. Vilket innebar att när du väl var färdig med din editering så var Final Cut i stort sett klar med renderingen. Nåja, så enkelt lät det, om det sedan stämmer i verkligheten får ni själva prova.

Slutligen så gjorde de oss uppmärksamma på att Final Cut nu stödjer 4K filmläge (biostorlek), vilket troligen kommer att ersätta HD, då snart vilken mobiltelefon som helst kan spela in HD.

Adobe

 

Direkt efter Apple kom då Adobe på scen, representerade av Tommi. Det mest minnesvärda var när de presenterade sina videoverktyg och åtminstone jag log lite när han mer eller mindre fick Final Cut att framstå som en leksak. Det märktes att han var rätt nöjd själv att kunna överträffa allt Apple precis sagt.

Bland annat så hade Apple precis gjort en stor sak av sina 4K och vips kom Adobe och hade redan 12K. Minns inte hur många format Apple hanterade, men vips så täckte Adobe in samtliga format (med undantag av 4 format som Tommi skulle kontakta Adobe om då de skulle vara heltäckande).

Och så höll han på ett tag, var faktiskt lite småkul att lyssna till och strategiskt helt korrekt planerat av Nikon. Tänk om Adobe stått först på scen och Apple skulle presentera sin produkt därefter. Nåja, nu är det ju därmed inte sagt att alla skall välja Premiere, själv kan jag som sällananvändare attraheras av Final Cut Pro men så kör jag ju inte Mac, så då faller det ju bort.

Men när kommer förresten alla Mac-program för Windows? Det klagas ju på att Windowsprogrammen inte skrivs speciellt för Mac, men varför gör inte Apple mjukvaror som kan köra på Windows i så fall?

Tommi gjorde en snabb genomgång av de nya funktionerna i Lightroom 4, bl.a. var det en stor nyhet att man nu kunde välja mörka menyer likande de som finns i Premiere Pro. Vidare så var det att alla reglage nu var placerade i mitten innan man börjar bildbehandla och att man inte längre återställer högdagrar (gör mörkare) genom att dra till höger, istället så heter reglaget nu högdager och blir ljusare åt höger, tvärtemot tidigare, men kanske mer logiskt, eller?

Nytt var också att man kunde förhansgranska videoklipp och dra genom klippen för att snabbt se vad de innehåller. Enklare beskärning av start och slutpunkter gick också direkt i Lightroom.

En sak som jag diskuterade med Tommi var de nya abonnemangen och ungefär så här ser det ut:

- Köper du CS5.5 nu så får du gratis CS6 när det kommer
- Du kan välja månads (ca 70 EUR/månad) eller årsabonnemang (ca 45 EUR/månad)
- Har du box idag så kan du uppgradera den till abonnemang (pris ?)
- Väljer du abonnemang kan du inte gå tillbaka till box utan måste köpa ny box
- Med abonnemang får du tillgång till hela Master suite
- Med abonnemang blir du först att få nya produkter/uppdateringar/ uppgraderingar
- Även om du kör abonnemang så laddar du ned mjukvarorna och dessa körs lokalt (du behöver alltså inte vara uppkopplad alltid)

Tommi visade också lite funktioner som skakreducering som kunde stabilsera ett dåligt videoklipp. Hade du fått med något ljud som du inte ville ha, t.ex. en ringsignal mitt under en intervju, så kunde du grafiskt skära bort ljudet med Soundbooth (tror jag det var iaf) och content aware fill, dvs mjukvaran tog bort ljudet från ringsignalen och ersatte den med ljud som låg i närheten av beskärningen.

Låter det oklart, ja jag missade att fota bilden när han visade det, men det var jätteenkelt när man kunde se ljudet grafiskt. Ringsignalerna blev som vita prickar (starka signaler) i ett i övrigt rödaktigt brus. När de vita prickarna ersatts med rött brus så var det klart :)

Klart med del 2 :)

Part 3 - Inspiration

/OlaPostat 2012-03-30 00:03 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Nikon - What's your story - Part 1 Nikon gear

Då var det dags för vårens stora dag, Nikon "What's your story". För att inte trötta ut er med allt i en enda bloggpost så har jag delat upp den i tre delar.

Part 1 - Nikon gear
Part 2 - Software
Part 3 - Inspiration

 

Som skåning beger man sig västerut när man ska till kungliga huvudstaden och resan dit gick med buss och tåg tillsammans med andra pendlare och kanske även en del av er?

Väl framme i huvudstaden så var man bara tvungen att värma upp lite med en extern SB-900 och min D300s som commander, med tanke på att Joe McNally är en av mina favoritfotografer.

Tyvärr så hade jag inte tid att lägga i ett par gels och lite saknade jag fler blixtar. Sedan fick även min dator frispel ikväll så ni får lejonet as-shot då både PS och Word ballat ur. Hoppas en god natts sömn kan väcka dem åter till liv imorgon ;)

Nikons show hölls i kungliga bibliotekets svarta diamant :)

Här kan man snacka om att design får kosta. Byggnaden är täckt med granitblock som väger 75 kg styck. Tur man inte är murare/plattsättare.

I lobbyn så gick det inte att gå fel, det var tydligt att Nikon intagit byggnaden och dricka stod framdukat. Vid incheckningen så fick vi lunchkuponger och fribiljett till pressfotografernas utställning med årets pressbild, men mer om det i sista bloggposten.

 I stora salen hade Nikon och övriga leverantörer dukat upp till långbord och det skulle inte ta allt för lång tid innan det fylldes på vid borden :)

Nikon gear

 

Lasse från Nikon Nordic inledde med en genomgång av de nya produkterna D4, D800 och D800E. En helskön snubbe, lite som Jobs eller Ballmer, fast för Nikon :)

Och naturligtvis så kunde de inte låta bli att visa ratingen från DxOMark där D800 spöar PhaseOne ;)

Annars var det mest en genomgång av det alla nog redan läst med speccar mm. Det enda som jag själv noterade som nyttigt var hur man skulle kunna undvika moire om man skaffade en D800E. Detta kunde man bl.a. åstadkomma genom att förflytta sig närmare eller längre från motivet, vilket för en som inte jobbat med mellanformat faktiskt var lite nyttig info.

 

I pauserna fylldes det runt borden och frågorna duggade tätt. Själv lyckades jag få flera pratstunder med Nikon och bl.a. jämföra D3s och D4 (ett test som jag letat efter sedan jag kände på demo D4:an). Det som slog mig var att D3s faktiskt hade ett uselt vertikalgrepp, det som jag mindes som skönt, från den gången när det till slut blev en D300s istället pga ekonomin.

När man höll D3s vertikalt så fanns det en svulst under objektivet som gjorde att fingertopparna behöver huggas av varje gång man vänder kameran. Med D4:an så håller man ganska bra, även om placeringen av knapparna lämnar en del att önska. Förstår faktiskt inte varför det skall vara så svårt att ha en exakt kopia av de båda greppen på de största prohusen, när jag har det på D300s med batterigrepp :(

Lite smått om D4:

- Uppkopplad med surfplatta kan du INTE redigera IPTC fälten
- Commanderläge för blixt saknas, kan alltså INTE styra PocketWizards
- WT5 täcker porten för hörlurar helt

Skulle få låna Lasses D4:a för att provplåta i mörkret när Bill Frakes var på scen, men jag missade Lasse då han försvann ut strax innan, kanske för att hämta Bill och Joe? Eller så klarade han inte av att skiljas från sin D4 som hängde som fastväxt vid han sida.

Det blir till att kompensera med en öl Lasse ;)

Frukost

 

Som danskarna säger om lunchen, en svensk frukost heter morgenmad på danska (lite onödigt vetande).

Det serverades olika sorters jättebullar med smarrig fyllning. Tyvärr var det lite i minsta laget för att klara sig hela dagen, hade gärna fått vara nån liten bulle till eftermiddagsfikat, men jag ska inte vara kräsen. Men med tanke på att alltsammans var kostnadsfritt så får man väl ändå anse det som utomordentligt :)

I nästa post skall jag visa mjukvarorna från Apple och Adobe. Part 2 - Software  

/OlaPostat 2012-03-29 23:06 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Snart träff med Joe McNally!

Då börjar det närma sig att bege sig till huvudstaden för att träffa Nikons superstjärnor. Kommer att ta tåget i god tid för att hinna till det kungliga biblioteket på torsdag.

Innan någon börjar leta förgäves i Stockholm så menar jag en mer närliggande huvudstad, nämligen Köpenhamn ;)

Nikon - What's Your Story?

Vilka är stjärnorna jag hoppas träffa?

Jo, först och främst de nyaste stjärnorna, nämligen Nikon D4, D800 och D800E. Sedan kommer Adobe och Apple visa sina mjukvaror innan det roligaste börjar. Två av Nikons världsambassadörer skall predika för redan frälsta ;)

Plastic Fantastic

Emotional Motion - Bill Frakes

Under hela sin 25 år långa karriär vid Sports Illustrated, har Bill Frakes fortsatt att utmana sig själv som en fotograf, med hjälp av ett unikt bildseende och genom att driva den tekniska utvecklingen, för att material som är suggestivt, kraftfullt och unikt. Bill är en av världens mest mångsidiga fotojournalister och berättare, och kommer att presentera videor och stillbilder från olika genrer med tyngdpunkt på material som skapats med D4 och D800.

Bill kommer att diskutera hur han använder den nya tekniken för att ta högupplösta stillbilder, fånga HD video och ta upp ljud med mycket hög kvalitet och publicera materialet via de nya plattformar som är tillgängliga idag, och på det sättet kommunicera med mottagare som tidigare inte varit möjliga att nå, samtidigt som han fortsätter dokumentera vår nutidshistoria genom traditionella media.

Krossade bilrutor

Bill är säkerligen värd att lyssna på, men den jag verkligen ser fram emot att lyssna till är en av mina favoritfotografer, nämligen Joe McNally. Jag gillar hans bildstil och försöker efterhärma så gott det går. Hade jag inte haft småbarn hade jag mycket väl kunnat tänka mig att gå sidan om som gratis assistent i ett år. Tänk vilka dagboksbilder det hade kunnat bli ;) 

Tala med ljus - Joe McNally

I sin presentation kommer Joe visa och tala kring ett brett spektrum av bilder, med fokus på nytt material taget med Nikon D4 och Nikon SB-910. Under uppdrag i olika miljöer, alltifrån studio, träsk, stadsmiljöer i New York, jazzklubbar i New Orleans, har Joe arbetat med den nya kameran och blixten, och skapat material som utforskar den nya kamerans möjligheter.

Joe har under sina 25 år som medarbetare  vid National Geographic ställts inför många unika fotosituationer, allt ifrån snabbrörlig bildjournalistik till stora produktioner, och har kommit att förlita sig på sin Nikon  kamera för att leverera resultat även i de mest pressade situationer.

Vi får väl se på torsdag om jag får med mig några bilder från min lilla utflykt.

 

Ha det så gott tills dess.

 

/OlaPostat 2012-03-26 19:09 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera