Upptäcktsresan

Upplevelse, uppfattning och uppsättning.

Vad använder Nikon själva för batteri till SB-900?

Kom idag över 4 st demoblixtar SB-900 som Nikon haft med sig när de rest land och rike runt för att visa upp sina produkter. Priset var överkomliga 2600 kr (inkl. moms) att jämföras med de nya SB-910 som kostar 3 990 kr beroende på var man hittar dem. De "uppgraderingar" som gjorts tycker jag inte ens borde ge en ny produkt, än mindre en prishöjning på 1000 kr, men så är det i en marknadsekonomi.

Själv har jag aldrig haft problem med att komma in i menyn, eller att batteriluckan oavsiktligt öppnas (vilket är "fixat" i SB-910). Näe, då tar jag hellre SB-900 som har möjligheten att stänga av överhettningsskyddet och som levereras med hållare för gels istället för de hårda plastfilter som följer med SB-910 och som har kortare uppladdningstid.

Men varför en bloggpost om detta? Jo, jag tyckte det var intressant att se vilka batterier som fanns i två av demoblixtarna.

I två av blixtarna fanns GP Super och i den tredje blixten fanns Energizer Ultimate Lithium . Jag antar att de hade laddningsbara i den sista och behöll de batterierna. Jag har själv aldrig varit inne på Lithiumbatterier, men oj vilken skillnad i vikt! Lithiumbatterier nästan svävar i handen mot de "tunga" GP batterierna.

Någon som vet vad Nikon själva kör med för uppladdningsbara batterier?

Om någon undrar vad jag själv använder så är det Sanyo Eneloop XX. Varför, jo för de behåller laddningen länge och ser vråltuffa ut ;)

 

/OlaPostat 2012-02-14 20:46 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Nikon D4 i mina händer !!!

Idag var jag inne hos Scandinavian Photo i Malmö som firar 1 år i de nya lokalerna. På plats fanns en del underleverantörer och en speciell gäst, Nikon D4 sample edition!

Jag fick tillsammans med två av er en genomgång av Nikon D4 och jag fick hålla den i mina händer, känna tyngden, ändra fokuspunkter i sökaren mm. Vilken känsla … eller?

Då jag slängt längtansfulla ögon på D3s men behärskat mitt begär för att kanske satsa på efterföljaren så var mina förväntningar stora på D4. Så hur kändes den egentligen? Det var lite det jag tänkte beskriva här i min blogg.

Första intrycket med 24-70 monterat var att den var slätare i gummit och kändes väldigt framtung … hmm … asch det är väl ovanan från min D300s som ju är liten, eller är den större? Tog ingen notis om några inställningar utan upp till ögat för att prova att trycka av ett par skott.

Ändra fokus

Okej, de hade single punkt fokus … näe det vill jag inte ha … hur var det nu de visat i alla reviews på nätet. Ja just det, håll in fokus och bläddra igenom inställningarna med ögat kvar mot sökaren. Då uppenbarade sig menyinställningarna istället för exponerings-informationen och det var hur enkelt som helst att byta. Bläddrade runt lite bara för att jag tyckte det var så grymt kul innan jag till sist valde ”min” inställning med kontinuerlig punktfokus. Klar fullpoängare.

Greppvänlig?

Men som jag skrev tidigare så kändes den inte som gjuten i mina händer, kändes snarare lite för liten. Provade att greppa min D300s efteråt för att jämföra och nog var den större. Jag tänkte tillbaka på när jag provade D7000 när den kom i höstas och att jag upplevde den som alldeles för liten i mina händer. Skulle nog vilja säga att D4 mer påminner om D7000 i greppet, möjligen något lite större. Men jag kan ha fel, det är bara känslan jag fick.

Tumgrepp

Dags att vända kameran till vertikalläge, en huvudanledning för min del att vilja gå upp till D3s eller D4, jag vill helt enkelt ha ett kamerahus där det är en enhet. Visst det finns fördelar med att kunna ta av batterigreppet på min D300s m.fl. men jag upplever det som en bättre balans när kamerahuset är byggt som jag vill från början.

Men nu var det helt plötsligt något som kändes helt fel … vad var nu detta? Bytte tillbaka till horisontalläge och då kändes det inte konstigt … hmmm … åter till vertikalläge … näe, nåt stämmer inte!

Efter lite undersökning så visade det sig att det Nikon skrivit som en stor fördel var att knapparna satt på samma plats … det stämde inte. Vafalls, skriver människan att Nikon ljuger?

 

Ja, jag blev själv osäker så när jag kom hem var jag tvungen att ladda hem en bild och rita lite pilar och streck för att bevisa för mig själv att det verkligen var jag som hade rätt och Nikon fel.

Titta på ovanstående bild. Det jag vill visa är att tumknappen för fokus sitter olika högt från ovankant (pilarna och streck är identiska, bara roterade och justerade till läge). Det resulterade i att vid horisontalläge passade min tumme perfekt, men när jag bytte till vertikalläge så var halva tummen ovanför fokusknappen. För att fokusera behövde jag alltså trycka med leden i tummen och den går ju liksom på andra hållet (åtminstone på mig), dvs svårt att trycka den inåt när leden vill utåt.

Själva tumhjulet sitter även det lägre, men framför allt så verkar den ju inte linjera med fokuspunkten heller. Varför gör de på detta viset?

Övrigt

Att D4 är en underbar kamera när man läser specifikationerna är ju uppenbart. Även ”joysticken” var helt annorlunda. Istället för den lätt rassliga som min D300s har så var den gedigen och gav ett lätt gummiaktigt motstånd. Skärmen var också helt underbar, även om jag redan tycker att skärmen på min D300s är grym. En liten miss till hittade vi dock och det var att med WT5 monterad så täckte den för anslutningarna för mikrofon/hörurar, så de som tänkt vidostreama trådlöst får nog skaffa sig en WT4 istället.

Blir D4 min?

Innan jag höll i den så har jag fått hålla igen för att inte lägga en förbeställning. Nu efter att känt på den så är jag mer tveksam. Ergonomi är ju faktiskt bland det viktigaste på en kamera idag och där imponerade tyvärr inte D4 på mig. Tror nog att jag ska ta mig ut och klämma lite på D3s innan den hinner försvinna ur hyllorna.

 /OlaPostat 2012-02-02 22:50 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera