Upptäcktsresan

Upplevelse, uppfattning och uppsättning.

Dag 6 - Uschared

Det är med viss vånda som jag slutligen tagit mig samman för att visa vår sköna avslutning. Vår sista dag började i lugnt tempo med att vi kollade över de sista attraktionerna på campingen innan avfärd.

Efter utcheckning så styrde vi alltså söderut mot alla kvinnors Mecka, där de får handla hur mycket de vill utan att skämmas och dessutom med argumentet att allt är så billigt att det vore en än större synd att inte handla där.

Men inte kunde man köra in på campingen så där bara. Nej det blev till att vända och köra till andra sidan samhället för att krypa fram till någon form att incheckningsbarack. För att få lov att campa var man tvungen att ange fullständig adress, telefonnummer, mailadress osv. Formuläret för att få tillstånd att campa tog aldrig slut :(

Sedan var det bara att köra till tilldelad plats! Koncentrationslägret var inhängnat med högt stålnätstaket och med en kraftig automatisk stålbom som enbart kunde öppnas med tilldelat ID-kort och stängdes bakom en när man kört in. Undrar hur det funkar om det uppstår en brand, men då är det väl viktigare att hålla ordning än att rädda de intagna.

Underlaget var makadam med en smal asfaltslinga in till sovplatserna. Att backa in en lång husvagn går endast om platserna runt omkring är tomma. Husvagn SKALL backas in mitt emot platssiffran och bilen SKALL stå till höger om vagnen. Om man avvek från dessa placeringsdirektiv kunde man bli utkastad eller böta. Eller kanske det skulle bli piskrapp av de andra internerna?

Utsikten mot servicehuset var det trevligaste inslaget. Och visst fanns det en del bekvämligheter som diskmaskin och toaletter. Men gasduschen hoppade vi över att prova.

Runt hela koncentrationslägret började skymningen sänka sig. Vissa långtidsintagna dukade upp till fest och trotsade utegångsförbudet. Eller kan det faktiskt varit kollaboratörer som smygfirade att de ännu en dag lyckats hålla ordning i lägret?

Nu var det dags att krypa till kojs och hoppas att man fick komma ut dagen efter. Våra egna barn såg fram emot natten med skräckblandade känslor men fick förlita sig på att föräldrarna skulle rädda dem på något vis.

Dagen efter försökte vi oss på ett rymningsförsök men det misslyckades :(

Men lite bus lyckades vi med när kollaboratörerna brast i uppmärksamhet för ett kort ögonblick. Vi fick vår hämnd när vi faktiskt kunde dominera kollaboratörerna genom lite David & Goliat perspektiv ;)

Väl ute från interneringen (som dessutom var lika dyr som den 4-stjärniga campingen Vätterviksbadet). Blev vi vallade runt i Mecka av en invigd. En kort parkering vid en utfordringstation för att vi arbetare inte skulle duka under innan arbetspasset var över.

Och LYCKA!!!

Vi klarade oss. Trots alla farhågor så lyckades vi på något sätt överleva denna traumatiska upplevelse. Men det är med viss sorg som vi nu kan betrakta detta läger på avstånd, då vi har vetskapen att detta koncentrationsläger fortfarande bedrivs aktivt och att många kommer att tvingas dit.

Det har tagit flera månader för oss att bearbeta detta (som ni kanske kan förstå) och vi hoppas innerligt att fler skall lyckas undkomma. Lev väl och lycka till.

/OlaPostat 2011-11-11 18:46 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera