Upptäcktsresan

Upplevelse, uppfattning och uppsättning.

Tänd ett ljus

Ibland sker det otänkbara, det som ingen vill tro ska kunna hända. Inte ens när det hänt kan man förstå.

Vill, förutom att ansluta mig till alla andra här på Fotosidan som skriver "Tänd ett ljus" som rubrik på sina bloggar, så vill jag även tipsa de av er som är på Facebook om evenemanget Tenn et lys for de døde og skadde etter tragedien i Oslo og Utøya.

Våra hjärtan är med er ♥♥♥Postat 2011-07-23 20:52 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hurra antagningsbesked .... men vänta nu !?

Då jag missade ansöka till vårens kurser var det med spänd förväntan jag låg på låset när antagningarna till hösten distanskurser släpptes tidigt i våras. Mina kunskaper i den digitala efterbehandlingen är ganska skrala och det i kombination med lite bildteori var lockande. Som yrkesarbetande är ju internet och möjligheterna till att studera på distans, lite som guds gåva till folket.

Vilken storm det var mot högskolornas webbserver ;) jag lyckades inte skicka in min ansökan förrän sent samma kväll, men jag hade ju i alla fall lyckats få in min ansökan på första dagen.

Trad. 3

Kompletteringar med skolbetyg och högskolestudier gjordes i god tid och sedan dess har jag bara gått och väntat ... och väntat ... och väntat.

Och idag så kom då äntligen ett e-mail från antagningen ... HURRA !!!

MEN, sedan jag loggat in och försökt förstå antagningsbeskedet så gick det upp för mig ... jag hade ca över 800 före mig i reservkön ... hepp. Gud vad man måste vara dåligt skolad ... det här med bildbehandling börjar nästan bli lika svårt att studera som att bli frisör.

Men ... okej då ... man kan ju i alla fall stå kvar som reserv så länge ... även om det är ganska utsiktslöst att alla som blivit antagna skulle tacka nej :( Men kanske det går via någon annan av reservgrupperna? Måste ärligt säga att jag inte riktigt förstod alla UG/AP/ BI/ Res / UG-MV, så jag accepterar att stå kvar som reserv och hoppas på mirakel ;)

För oss vanliga dödliga återstår annars betalkurser som kan hjälpa oss till utökad kunskap. Lite paradoxalt kan man ju tycka att de som har studerat mycket är de som prioriteras att studera mera och vi som skulle behöva lite skolning hamnar på reservbänken !?

Å andra sidan är det väl så med allt här i livet. Det är endast de bästa som överlever ;)

/OlaPostat 2011-07-14 18:15 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Mitt bidrag till Erikshjälpen

Delad glädje sägs ju vara dubbel glädje, så med dagens bidrag så har jag varit med och spridit glädje. Hoppas även pengarna kommer behövande till hjälp.

Vad var det som fick mig att öppna plånboken, jo naturligtvis en del fotoprylar och lite annat till lillgrabben. Har ett tag funderat på foto som historia och vad kan vara mer lämpligt än att skaffa ett antal kameraror som man kan klämma på.

Först ett gäng Kodak Instamatic som väckte barndomsminnen till liv. Minnen från då man öppnade och satte i de färdiga kassetterna, blixtkuberna som brändes av, vände med framdragningen och som var slut efter fyra kort :( Tyvärr hade de inga blixtkuber, men ett antal olika modeller.

Sedan blev jag med mellanformatare för första gången i mitt liv. Det blev en AGFA Isola II som verkade vara i bra skick. Kanske dags att gå med i lokala fotoklubben för att få tillgång till deras slabblabb ;)

Den andra kameran på ovanstående bild är en Regula Sprinty BC 300, en "vanlig" 35 mm analog kamera.

Slutligen så fick jag med mig ett Soligor 135 mm f2.8 objektiv och två Domiplan 50 mm f2.8 tillverkade av Meyer-Optik Görlitz. Får se om jag kan använda dessa som jag hoppas ;)

Fråga 1. I botten på mitt Soligor står M-SR vid bajonettfattningen, finns det adapter Nikon F till M-SR, i så fall var?

Fråga 2. Var hittar jag adapter från Nikon F till M42, vilket var fattningen på de små Domiplan-objektiven?

De hade även ett halvmeterlångt objektiv som jag tror var ett Soligor 500 mm, men det fick ligga kvar i hyllan. Verkade svårt att få användning för, men om någon är intresserad så kan jag tipsa om att de skulle ha 275 kr för det och skicket var helt okej.

Ett första steg på min vandring genom fotohistorien och ett litet bidrag till de som har det värre än många av oss.

/OlaPostat 2011-07-13 16:54 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Ibland handlar man innan man tänkt

Suck, ibland blir man trött på sig själv. Råkade titta in på e-bay och hittade ett par bälgar för makrofotografering, nämligen PB-4, PB-5 och PB-6, alla för Nikon.

Speciellt en PB-4 verkade intressant då det följde med både en reverseringsring BR-2 (inte BR-2A!), en BR-3 adapter (för att kunna sätta 52 mm filter på bakvänt objektiv) och en mellanring PK-1 (riktigt gamla varianten ... hihi). Dessutom så har ju PB-4 möjlighet till tilt/shift så den hade ju kombinerat både ett tilt/shift objektiv och ett supermakro.

OBS. Lånad bild från e-bay. Får byta ut den när jag får min egen :)

Tyvärr så slutade ju budgivning ikväll redan, så man fick ju inte riktigt tid på sig att tänka igenom det hela, så vad gör man när man är förvirrad? Jo, man lägger naturligtvis ett bud när det återstår 21 sekunder och vinner auktionen ...hepp. Helt plötsligt blir jag nu ägare till en PB-4 ;)

Nu inställer sig ju frågan, hur ska jag få detta att fungera?Postat 2011-07-12 22:54 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

"Snapshot" eller "inte snapshot"?

Självklart får kameran följa med när man ska på sommarland med barnen. Men hur ska man göra för att ens bilder inte ska bli s.k. snapshots? Jag försökte hitta nya sätt att se bilder utan att tänka på hur min omgivning tittade på den där konstiga typen som låg på magen mm.

Först en översiktbild över parken Tosselilla i Tomelilla.

Här ville jag bara få översikten avklarad så att jag därefter kunde fokusera på att leta upp BILDER, såna som skulle avvika lite från vanliga snapshots. Första åkattraktionen snurrade och gungade helt Crazy. Hm, måste få med farten ... långa slutartider!

Först fick de våghalsiga åka i full fart förbi åskådarna.

Sedan blev det dags att följa karusellen med panorering. Lyckades väl sådär.

En tur förbi chokladhjulet fick bli tagen på knähöjd, med fundersam blick. Sedan var det dags att lägga sig platt på magen och leta vinklar.

Hmm, sargerna var bildäck ... kanske kunde bli en hyfsad inramning.

 

Nästa konstiga fordon fick också fotas från liggande läge, himlen som bakgrund blev faktiskt lite annorlunda, eller hur?

Men vad var detta, tänker han hoppa i vattnet?

Nädå, bara trött/arg på att vänta på sin tur. Köer är inte det roligaste som finns :(

Med bestämd min fick det bli vattenlandet istället och här måste jag erkänna att jag tyckte färgerna var så färgsprakande så jag inte brydde mig, utan tog ett "vanligt" snapshot kort.

Vid vattenlandet fick kameran vila. Utan UV-hus så är den nog inte så lämplig att ha med sig nerför vattenrutschbanor och andra blöta arrangemang ;)

Nå, lyckades jag undvika de värsta fallgroparna eller är jag en notoriskt snapshot-fotograf?

 /OlaPostat 2011-07-04 22:05 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera