Upptäcktsresan

Upplevelse, uppfattning och uppsättning.

NYHET Blink och fyll!

Var på öppet hus på återvinningscentralen idag och fick en del bilder, men med tanke på den senaste tidens NYHET med rörliga stillbilder så var jag bara tvungen att delge er vad våra kära återvinnare kan erbjuda med sin hjullastare. De arbetar så hårt att inte ens en stillbildskamera kan få dem att ta en paus :)

Inte ens när de skall lasta komposterad jord, då fyller de alltid så länge kunden vill, skopan verkar aldrig sina.

Förutom dessa godbitar så bjöds det även på varm korv och dricka. Tackar för en fin dag bland soporna ;-)

/Ola

 Postat 2011-05-08 01:28 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Rökning är bra ...

... men fimpar på bild är bättre. Okej, erkänner, lite missvisande rubrik och helt felaktig enligt mig själv egentligen. Men ibland så är den enes död den andres bröd. Så vad gör man när man sitter på en bänk och bara skall fördriva tiden? Jo man tar fram kameran och fotar sin närmiljö. Även om den ser ut som en soptipp när man tittar noga ;-)

- Vaktmästarn, får man röka här?
- Nej det är förbjudet.
- Men varifrån kommer då alla fimpar som ligger här?
- Från dem som inte frågat.

Och så var det gubben som satt och tittade ut genom fönstret och sög på på sin pipa.
Gumman utbrister:
- Jag tror du älskar den där pipan mer än mig.
- Ja, säger gubben, fördelen med pipan är att man kan skruva av skallen på den när den är sur.

/OlaPostat 2011-05-05 10:56 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Och så börjar allt om från början

Fick lite skrämselhicka häromdagen när jag importerade bilder från kameran och sedan inte hittade dem när jag tittade i datorn. Det verkade som de först 50 bilderna saknades, HJÄLP!

Men så tittade jag vidare bland bilderna och där låg de, sist av alla. Varför blev det så här konstigt? Jo, det visade sig att kameran "bara" räknade till 9999 och sedan började om på 0001. Jag hade alltså passerat de första tiotusen bilderna på min nya DSLR kamera.

Detta var ju aldrig något man råkade ut för på den analoga tiden, eller? Jo, faktiskt så var det ju än värre på den analoga tiden förresten. Då började ju bilderna om redan efter 24 eller 36 bilder, sedan blev det bild 1 igen och igen och igen. Att hitta rätt negativ bland alla som heter bild 1-4 har väl förstört fler dagar än de sekunder det tar att bläddra till sist i en katalog.

Felfokus

Min senaste 1:a bild ;-) som dessutom hade helt fel fokus :(

Undrar hur det blir framöver?

/OlaPostat 2011-05-05 09:40 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Varför lägger vissa bilder för bildkritik?

Jag försöker kommentera så många bilder jag hinner. Oftast ger jag mig själv uppdraget att kommentera 10 bilder innan jag går och lägger mig eller innan en kopp kaffe. Då väljer jag medvetet att inte läsa andras kommentarer utan bara fotografens kommentar om fotot och EXIF infon.

MEN, varför skickar vissa in bilder utan att beskriva varför de vill ha kritik på bilden. I mjukstart kan jag förstå det, då den riktar sig till "nybörjare" som uppenbarligen inte heller riktigt vet vad de ska fråga efter. De vill veta allt om felaktig exponering, utfrätta områden, ljusöverstrålning, komposition mm. Till alla er försöker jag ge min syn på era bilder och förhoppningsvis kommer jag med en del betraktelser som kan vara till hjälp.

MEN, när jag tittar på övriga bilder så vill jag ju hjälpa fotografen att utvecklas genom att ge mina högst subjektiva synpunkter på hur jag tror bilden skulle kunna bli bättre. Det är nu jag saknar kommentarer från fotografen, som beskriver bilden och vad han/hon är osäker på. Jag vill absolut inte påskina att jag är en duktig bildtolkare, snarare en glad amatör som själv vill utvecklas genom att studera andras bilder och problem.

MEN en bild som bara ligger där för att få en kommentar, utan att veta angående vad. Dessa bilder behöver ju inte få infon om annan bländare, högdagrar eller annat tekniktjafs. Så vad är ni alla ute efter?

Galleri FS, är för mig den slutgiltiga poolen där vi "bara" behöver fråga om bilden är bra eller dålig. Alla andra pooler finns ju till för att vi ska utvecklas och få svar på våra frågor, men Galleri FS är mer den slutgiltiga bekräftelsen på att vi gjort allt rätt (nåja, det är väl det FS borde vara åtminstone).

En liten historia som passar till ämnet om hur vi upplever en bild olika.

Berra var på konstutställning.
- Det är väl fantastiskt , sa han till sin gode vän när de tittade på en tavla, det är så att det vattnas i munnen på mig.
Konstnären, som målat tavlan, stod bredvid och frågade.
- Förlåt mig, men hur kan en solnedgång få det att vattnas i munnen på er?
- Solnedgång? utbrast Berra. Jag trodde det var ett stekt ägg!

Snälla alla ni som lägger in bilder för kritik. Formulera vad ni vill veta. Är det "bara" om jag tycker bilden är snygg, eller har ni några frågor.

/OlaPostat 2011-05-03 21:10 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Stormen gatufoto

Stormar som Gudrun, Per med flera gick väl ingen förbi. Men den storm som just nu drar fram över Fotosidan upptäckte jag inte förrän jag som nybliven medlem i poolen gatufoto började läsa Klotterplanket och andra kommentarer.

Helt plötsligt så var min uppfattning om lugnet som bortblåst. Vad gäller stormen, jo vad som skall inkluderas i begreppet gatufoto. Istället för att få kommentar på en bild som jag lade in så verkar hela gatufotopoolen storma och jag själv försöker reda ut vilken riktning jag själv skall ta.

Att jag inte laddat upp bilder för gatufoto tidigare beror både på saknaden av "bra" bilder och osäkerhet kring PUL och andra lagar, såväl riktiga som påhittade.

Nu vågar man knappt lägga in fler bilder i gatufotopoolen för att få dem bedömda. Till exempel så skulle jag undra var gränsen går mellan gatufoto pch porträtt, är det bara jag som tycker kvadratiskt är snyggare osv osv. Här kommer lite bilder som söker svar men som får vänta tills stormen lägger sig.

Kaffetår

Hur gör man?

Förberedelser

/OlaPostat 2011-05-02 23:19 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera