Upptäcktsresan

Upplevelse, uppfattning och uppsättning.

Makroutmaning Sockerbitar (Behind the scenes)

Att sockerbitar är svåra att hitta var inte det enda problemet med temautmaningen i gruppen Macro & Detaljer. Kanske reglerna blev för hårda så kreativiteten hämmades, även om förhoppningen var den motsatta. Det är inte alltid att de godaste intentioner ger önskat resultat.

Det enda bidrag som lämnades in var mitt eget och här kommer min lilla beskrivning av hur jag gjorde.

Att bygga en makrostudio kan tyckas enkelt, men det är många gånger lättare att köpa saker till en fullstor studio. För vilken fotohandlare har inte både bakgrunder, studioblixtar och en uppsjö av olika stativ att sälja. För oss som gillar det lilla erbjuds däremot inte särskilt mycket, vilket istället tvingar fram GDS (Gör det själv) lösningar.

Skiss temautmaning Sockerbitar

Redan när jag skapade skissen till utmaningen hade jag en tanke om att använda ljus för att skapa de tre färgerna Röd, Grön och Blå, dvs RGB färgerna. Min förhoppning var att medlemmarna gruppen skulle experimentera med olika sorters ljussättning, komposition och bildbehandling.

Det första jag gjorde var att rita upp var de tre sockerbitarna skulle placeras på en svart kartong. I mitt fall så hade jag turligt nog sparat omslagsmapparna från barnens skolfoto, vilket fungerade fint. Därefter skar jag ut hål som var något mindre än sockerbitarna.

Sedan tejpade jag fast tre olika färgade gel över hålen och såg till att placera dem så att de täckte var sitt hål. För att slippa klippa sönder ett grönt gel så lät jag den blå även ligga över mittenhålet, som tillsammans med det gula resulterade i grönt ljus.

Sedan var det dags att bygga en liten studio. Som underlag till min utskurna mask med färgade gel hittade jag en bit klart plexiglas. För att kunna placera en kamerablixt under plexiglaset tog jag en överbliven frigolitskiva som kapades i lämplig höjd. Frigoliten kom från en byggmarknad och är 50 mm tjock, så den kunde stå för sig själv.

Som bakgrund kom åter omslagsmappen från barnens skolfoto till nytta. Då den redan var vikt så var det bara att ställa upp den i vinkel.

Allt placerades på lämpligt bord, med kamera på stativ. På den vänstra frigoliten kan ni se fjärrutlösaren jag använde för att fotografera MUP - Mirror Up eller spegeluppfällning som det heter på svenska. Den fungerar genom att fälla upp spegeln på första avtrycket, sedan väntar man ett par sekunder för att låta kameran sluta vibrera och sedan trycker man av en andra gång och då tas fotot.

Nu var det dags att låta blixtarna styras Nikon CLS. Då kunde jag reglera ljuset från huvudblixten som jag placerat på kameran och behövde aldrig krypa in under frigoliten för att justera ljusstyrkan. Radiosändare lär vi aldrig behöva inom makrofotografering då allt är så smått så att ljuset alltid når fram.

En lite annorlunda kombination är det nog att använda ett 70-200/2.8 tillsammans med en närbildslins med +4 dioptrier.  Här kommer några saker att tänka på:

- Närbildslins ger ett nästan fast avstånd att fotografera från. För att ungefär veta hur långt ifrån man kan fotografera så delar du 1 meter med antalet dipotrier. En lins på +4 ger alltså ett avstånd på 1 meter / 4 dioptri = 0,25 meter

- Har du bildstabilisering på ditt objektiv bör du slå av det när du använder stativ.

- Du får ett väldigt kort skärpedjup

Då skärpedjupet är väldigt kort valde jag att använda fokusstacking med hjälp av Photoshop. Jag provade lite olika antal bilder och slutade med att använda 8 bilder som alla har lite olika fokus. På ovanstående bild kan du se den första, fjärde och åttonde bilden, där fokus ligger på den röda, den gröna och den blå sockerbiten.

sRGB = socker röd grön blå

Den slutgiltiga bilden.

/OlaPostat 2013-08-06 23:19 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Att fota en "BOK"

Jag har bara mig själv att skylla, det är ju jag själv som väljer tema för utmaningarna i gruppen makro o detaljer. När jag senast valde att vi skulle fotografera en bok (inte trädet då alltså) så såg jag framför mig en mängd bilder på uppslagna böcker, typsnitt mm.

Men det var nog svårare än jag trodde. Inte ens jag själv lyckades lämna in något bidrag i tid :(

Men skam den som ger sig. Idag tog jag därför tag i utmaningen till fullo. Jag började med att skissa upp lite olika idéer med appen "Paper by 53".  Det är förresten en av få appar som jag verkligen kan rekommendera. Med en stylyspenna så blir det lika roligt som att skissa på ett ritblock.

Sedan var det "bara" att förverkliga idéerna, vilket faktiskt inte tog särskilt lång tid ;)

Denna fågelBOK lyckades jag fotografera i trädgården. Tror det är en ganska ovanlig fågel. Ett upp-och-ned-vänt bord med fiskelina mellan benen fick agera viloplats. Fiskelinan tog jag sedan bort i Photoshop. Fusk, jovisst, men vem tror på att böcker kan flyga ;)

En campingBOK måste ju ha en liten eldstad för att hålla värmen under kalla nätter. Lite lensflare tyckte jag behövdes så det fick bli lite Photoshop igen ;)

Även om BOKstäverna bilder ett ord som säger nåt annat så visst är det bokstäver :)

Den här BOKhyllan var ganska stabil men är nog inget som skulle intressera Kamprad.

En motBOK var bra att ha för att kunna supa till med jämna mellanrum. Två gamla motböcker på en bädd av ransoneringskuponger.

Som tur är har jag sluppit uppleva kriget själv, men en genomgång av efterlämnade dokument från förfäderna väckte obehagliga funderingar om hur svårt det var under krigsåren.

Slutligen så kommer vi till den mest självklara boken inom fotografi, nämligen BOKeh.

Jag hoppas ni förlåter en poolvärd som skall söka bot och bättring :(

Ha det gott till nästa utmaning.

/OlaPostat 2013-06-24 14:39 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Temautmaning RÖR (makro)

Denna månads tema var verkligen en utmaning i att välja tolkning. Det finns ju så många olika sorters rör i vår omgivning, många som vi inte tänker på.

Bild 1. Sugrör för party

De uppenbara motiven blir ju så klart olika sorters rör, t.ex. avloppsrör, avgasrör, bromsrör, dammsugarrör eller varför inte sugrör?

Bild 2. Rörtång

Men lek med ordet och helt plötsligt uppenbarar sig fler saker i hemmet som kan kopplas till tema rör. För att hantera alla olika rör finns det såklart en mängd specialverktyg. Förutom olika tänger så finns det ju rörskärare, rörböjare osv.

Bild 3. Lysrörslampa

En annan tolkning skulle kunna vara det som vi efter glödlampans utfasning kommer att få fler av i våra hem, nämligen belysning med lysrör.


Bild 4. Rörblad på klarinettmunstycke

Till de lite mer udda föremålen finns speciella rör för musikinstrument. Kanske inte helt vanligt i alla hem, men trots allt fortfarande en form av rör ;)

Sedan finns det en del rör som jag inte kan visa exempel på då jag inte hittade några. För alla inom sjukvården så finns det ju provrör i en uppsjö varianter. Något som jag tvekade på var om rörsocker också skulle kunna ingå, då makrogruppen detaljer inte accepterar växter eller insekter, men valde att den får utgå då den nog kan klassas som växtprodukt.

Radiorör
Bild 5. Radiorör

Det jag till sist valde att lämna in som bidrag till temautmaningen är en bild av svunnen tid. En gammal ärvd Grundig radioapparat RF125SK från mitten av sextiotalet. Från tiden då dessa fortfarande drevs av analog teknik, med glödande radiorör som först behövde värmas upp. En stark kontrast till dagens stress över att våra komplicerade datorer skall starta på ett ögonblick.

Nästa temautmaning blir RING, så känner du för att utmana din egen kreativitet i höstrusket så häng med i våra temautmaningar i gruppen makro detaljer.

/OlaPostat 2012-10-31 10:43 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Temautmaning mobil (makro)

Jag har alltid gillat tema-utmaningarna i poolen makro detaljer då de ger en viss frihet att tolka ämnet. Sedan jag tog över som poolvärd har jag också försökt välja nya tema som kan tolkas på flera sätt.

Tema Mobil

Tror nog att samtliga funderade på hur de skulle fotografera sin mobiltelefon, eller hur? Men temautmaningar är så mycket mer. Min önskan som poolvärd för dessa utmaningar är att ni ska tänka utanför ramarna och bli kreativa. Visserligen finns det redan bland mobiltelefonerna en hel uppsjö med varianter och kluriga detaljer, som t.ex. denna.


Bild 1. Mobiltelefon (gissa vilken ... suck)

Men ordet mobil kan ju även användas för så mycket annat. Hade vi istället varit intresserade av motorsport så hade naturligtvis bilen i sin grundform "automobil" varit självskriven.


Bild 2. Leksaksbil 2 cm fotad på musmatta, med belysning från bildskärm och ficklampa

... och när vi ändå är inne på området motorer så finns det ju en berömd motorolja som bär detta namn.

 
Bild 3. Mobil motorolja

Själv fastnade jag för den mobil vi har i vardagsrummet, skapad av en gammal sjöman, täljt med kniv och riggat utifrån sitt minne. Bark, brigg osv hänger i taket och minner om både stolthet hos sjömannen men också om det hårda arbete de levde med på de sju haven.

Skepp ohoj
Bild 4. Fartygsmobil

Så när vi snart drar igång nästa temautmaning hoppas jag du utmanar dig själv att tänka kreativt :)Postat 2012-09-27 11:46 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Temautmaning klocka (makro)

För ett tag sedan så axlade jag manteln efter Birgitta Rudenius som värd för macrogruppen "Detaljer". Det är en relativt liten grupp än så länge, men det gör också att vi inte har några okommenterade bilder. Samtidigt så ser vi gärna att vi blir fler. Med lite fler i gruppen så kanske vi kan hjälpa varandra att bli ännu bättre. Delad glädje är ju dubbel glädje.

En av de stora fördelarna med vår lilla grupp är temautmaningarna som ger frihet att utforska kreativiteten utan att begränsa den allt för mycket. De enda begränsningarna vi har är gruppens inriktning bort från djur och natur, att det ska vara smått, samt att varje utmaning får ett tema.

 14 kvar

Just nu löper temautmaningen "Klocka" som får tolkas fritt. Det kan alltså vara en vanlig klocka, en skeppsklocka, gasklocka, äggklocka eller något annat som kan relateras till klocka. Det går också bra med detaljer som antingen kommer från en detalj av en klocka eller visar klockan i sin helhet. Vill du vara med så har du (som klockan visar) 14 dagar kvar att lämna ditt bidrag.

/Ola Linde

 

 Postat 2012-08-11 22:29 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera