Upptäcktsresan

Upplevelse, uppfattning och uppsättning.

H.M. Konungen på besök i Hässleholm

Liksom Gun-Inger skrev i sin blogg och säkerligen flera andra fotografer tog jag med min kamera in till stortorget i Hässleholm inför dagens besök av H.M. Konungen Carl XIV Gustaf och här kommer min bildkavalkad ;)

Avspärrningar kontrolleras i väntan på konungens ankomst före lunch på Stadshotellet.

En hel del människor var samlade, både gamla och unga.

Var kan han bli av, funderade dessa tjejer när de höll balansen för att kunna se över folkhavet.

Även i de omgivande husen tittade en del undrande ut.

Kling och Klang höll ordning ;)

Efter välbehövlig lunch kom så äntligen de alla väntat på, kungaparet.

Kulturskolans Trombonensemblen tog ton ...

... och därefter sjöng Matilda Ahnell Kungssången.

Konungen höll sitt tal framför något som liknade ljussignaler, vilket ju passade bra i tågstaden Hässleholm. Om ljussignalerna betyder något kanske någon järnvägare kan svara på?

Trots det långa avståndet så måste ju alla dokumentera händelsen, det är ju inte varje dag som konungen kommer hit ;)

Väl bänkade i något bekvämare stolar lyssnade kungaparet och klappade med i musikens rytmer ...

... och det var ju inte bara på stora scen det hände saker.Utspridda på "dansbord" försökte The Dancing King få torget att gunga, men publiken var lite trögflörtad ...

... för även om uppträdena var intressanta så kunde man ju inte missa gratis kanelbullar och kaffe. Undrar hur många kanelbullar de lyckades dela ut under dagen?

För vissa var det trots all uppståndelse på torget bara en vanlig arbetsdag, tillfälligt kryddad med lite mer utsikt och sköna rytmer.Postat 2013-04-05 22:58 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Dalsland XC 2012

I helgen så hade jag förmånen att genomföra ett fotouppdrag i vackra Dalsland, då cykelloppet Dalsland XC gick av stapeln. Det som gjorde det hela lite extra kul var att det var första jobbet som registrerad yrkesfotograf :)

Kvällen innan cykelloppet så körde jag och min assistent runt för att leta bra platser att sitta på och även hinna förflytta sig till. Loppet var 5 mil långt vilket gav ca 2 timmar sträcktid, så vi nöjde oss med tre platser, starten, halvvägs och ett skogsparti mot slutet.

Uppdrag: Team Rotech

Uppdraget var inriktat på att ta bilder på Team Rotech Paint Automation som genomförde cyklingen tillsammans med en av sina kunder.

Tyvärr var det i kallaste laget och de flesta tog extra överdragskläder på sig. Så mängden bilder på Team Rotech från loppet blev begränsat, men jag kunde ju roa mig med att fotografera alla andra cyklisterna också :)

 

Nikon CLS regerar

Inför uppdraget så införskaffade jag extra radiosändare till mina externa kamerablixtar för att försäkra mig om att jag skulle kunna trigga blixtarna. Men jag måste erkänna att Nikons CLS överraskade mig, bilderna är tagna på 30 meters avstånd och jag märkte inte att blixtarna fallerade en enda gång. Det är tre gånger så långt som anges i manualen.

Så alla mina fina PocketWizards kunde ligga kvar i den varma kameraväskan och jag fick färre prylar att rigga :)

Lite bilder från loppet

Det var lite drygt 500 cyklister som kämpade sig längs grusvägar och slingrande stigar i varierande terräng.

En av få bilder på Team Rotech Paint Automation.

Jakten går genom skogarna.

 

/Ola LindePostat 2012-05-11 21:06 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Skattjakt med GPS:en

I samband med att jag försökte hitta information om skyttevärn (inspirerad av Alf Ryhns bilder), snubblade jag över geocaching, lite som Skattkammarön för teknik/prylnördar ;-) Här fanns en del info om värn och andra intressanta saker.

Registrerade mig och letade upp "skatter" i närheten. Tillsammans med hela familjen blev det en liten skattjakt på prov idag. Organisation Geocaching.com hade dessutom gjort en app som fungerade med mina "nya" telefon. Det här med appar är ju inte något som man varit van med i den gamla Windows Mobile telefonen, även om de fanns så har det blivit mycket enklare numera.

Sonen fick leda skattjakten, även om jag var nervös för att han skulle tappa telefonen.

Jo, den visar att skatten skall vara här nånstans. Sonen springer runt och frågar var krysset är. När vi frågar vad han menar så kommer förklaringen:

- När de letar med skattkarta på TV så finns det alltid ett stort kryss på marken  där skatten finns, men jag ser inget kryss här?

Det var inte helt enkelt att hitta "skatten". Det tog oss en bra stund av letande innan vi hittade den.

Väl gömd under en sten, täckt med lite löv hittade vi till sist vår lilla skatt. Inte illa för att vara första gången ;-)

Men var är alla guldpengar och juveler?

Så för alla er som inte börjat med geocaching, så här kan den se ut. Låg med en liten lapp som förklarade vad det var, om nu någon som inte känner till skattjakten skulle hitta den.

I den lilla boken kunde vi läsa vilka som varit här tidigare, ända sedan 1991 !!! Naturligtvis lämnade även vi ett litet meddelande om att vi hittat hit. En krita fick bli vårt bidrag till att utöka skattkistan.

Upprymda av framgångarna letade vi upp ännu en skatt. Men besvikelsen över det klena innehållet syns väl tydligt på bilden.

Trots att det var vårt första äventyr, så var alla nöjda. Det här kommer vi att prova fler gånger.

/OlaPostat 2011-05-22 21:56 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

"SOS Alarm - vad har hänt"

Plötsligt händer det som inte ska hända, en vild jakt, snabb vändning, förlorad balans och knäet går i asfalten med en duns som ekade över hela grillplatsen.  Det går jättefort från spring i benen och lycka, till en knäskål som blöder och gör jätteont. Tårarna forsar fram och man försöker trösta så gott man kan. Men vad man än säger, så kan man ju inte bedöva smärtan. När knäet svullnar och man inte kan få grabben att röra på benet blir man beredd på det värsta. Nog dags att ringa 112, får svar ganska fort och de lovar skicka en ambulans direkt.

spring i benen

Spring i benen ... 

Tårarna flödar

... blir plötsligt ett blödande uppsvullet knä. 
Här med is runt knäet i skrindan. 

Värmen bränner och man blir torrare och snurrigare. En unge i knäet som sjuder av värme hjälper inte heller till. Som tur är var ni många som hjälpte till, tack alla för er hjälp!!!

När synen börjar gå i helvitt med rosa konturer står något inte rätt till med en själv heller. Omgivningen konstaterar att man tappat alla färg i ansiktet och t.o.m. läpparna är vita. Dags för horisontalläge och höga ben, lite vatten och dricka hjälpte också till.

Grabben fick åka skrinda för att möta upp ambulansen, ända upp till restaurangen/ glasskiosken vid Björnberget. Skånes Djurpark gav besked att de kom att leda ambulansen in i parken, så vi behövde inte skynda hela vägen till ingången. Och skönt var väl det, speciellt för alla er andra som egentligen bara skulle ha en trevlig dag i djurparken. Nu fick vi alla tillfälle att leka och äta glass under tiden vi väntade.

Isglass i skuggan
Piggelin gör även en sjukling pigg. Tack till Skånes Djurpark!

Det tog 1 timme och 10 minuter för ambulansen som var 30 km bort att komma fram. Man undrar om de har olika hastighetslägen på utryckningarna, man hoppas det går betydligt fortare vid hjärtstillestånd.

Ambulansen kommer
Äntligen kommer ambulansen
Ankomst
Ankomst
Samtal
Samtal för att fråga var och hur det gör ont
Undersökning
Undersökning av knä, med ambulansnallen i trygg famn.

Isen som vi fick låna att ha om knäet hela tiden hade under väntetiden gjort sitt, svullnaden hade helt lagt sig. Sjuksköterskan kontrollerade att knäskålen inte hade hoppat ur led, vilket den inte hade gjort. Alla ligament verkade också klarat sig. Med gröna kläder och en gul bil så gick det nu t.o.m. att röra på benet, sträcka på foten utan att det gjorde ont (man kanske skulle skaffa lite gröna kläder? Just in case). Kan också vara så att trösten från den lilla ambulansnallen gjorde att man kände sig tryggare. Dags att prova benet på riktigt, alltså upp och stå.

Provar att gå
Provar att stå/gå

När det var klart att knäet hade klarat sig så blev det en tur bort i ambulansen för omplåstring.

I ambulansen
I ambulansen för omplåstring
Rengöring av såret

Såret rengjordes med vatten som "jag lovar att det inte gör ont, gör det ont får du lov att slå mig". Som tur var för sjuksköterskan fick hon aldrig någon smäll, annars hade det kanske blivit ombytta roller i ambulansen ;)

Försök att ta bort kvarvarande sten ur såret

Allt gick inte att få bort, inte ens med en spets. Den (eller de) stenar som sitter djupt i såret får sitta till såret läker och själv tar hand om dem. Vi skall bara hålla koll så det inte blir inflammerat i knäet.

Plåster på såret ville grabben heller inte ha, "bättre att ha det fritt", så sjuksköterskan fick stoppa det stora plåstret i framfickan på byxorna ifall det skulle behövas senare. En high five som avslutning var grabben trots allt lite för blyg för, men glad var han att det var över.

Glad igen

På väg hem så kom det en liten besviken kommentar från grabben "Pappa, jag fick ju aldrig åka med i ambulansen, bara sitta i den". Samtidigt som jag är glad att vi slapp åka med i ambulansen så förstår jag grabbens besvikelse, är ju inte varje dag man är så nära att få lov att åka ambulans. Vem vet, det kanske blir tillfälle igen fortare än man tror. En olycka lär ju aldrig komma ensam. Själv hoppas jag det räcker med den här gången!

Till sist ett jättestort tack till alla andra i barngruppen för er hjälp. Hoppas det inte gjorde något att ni fick bli kvar i parken ett par timmar extra för att äta glass och ha det skönt i sommarvärmen ;)

/Ola

 Postat 2011-05-11 21:47 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

NYHET Blink och fyll!

Var på öppet hus på återvinningscentralen idag och fick en del bilder, men med tanke på den senaste tidens NYHET med rörliga stillbilder så var jag bara tvungen att delge er vad våra kära återvinnare kan erbjuda med sin hjullastare. De arbetar så hårt att inte ens en stillbildskamera kan få dem att ta en paus :)

Inte ens när de skall lasta komposterad jord, då fyller de alltid så länge kunden vill, skopan verkar aldrig sina.

Förutom dessa godbitar så bjöds det även på varm korv och dricka. Tackar för en fin dag bland soporna ;-)

/Ola

 Postat 2011-05-08 01:28 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 Nästa