Upptäcktsresan

Upplevelse, uppfattning och uppsättning.

Fuji X med Per-Anders

Ikväll så hade jag nöjet att vara inbjuden till lite kvällsmys med en del andra Fuji X fotografer. Att hitta var inga större problem, trots att jag nästan var säker på att jag hittat rätt redan här. 

De hade dock inga kameror utan andra produkter/tjänster. Väl framme på rätt adress hade jag turen att hitta sista lediga parkeringsplatsen på det lilla torget i närheten.

Det var Fuji som bjöd in till FOOL magazine, där Per-Anders Jörgensen visade och berättade passionerat om hur de lyckats skapa en egen nisch inom matfoto.

Det har de lyckats med genom att inte fotografera maten i huvudsak utan de som skapar maten. Visst fick vi se en hel del läckra bilder på mat och uppläggningar av mat, men det som var riktigt intressant var deras berättelser om männen och kvinnorna bakom maten.

Och vad vore väl en kväll om matfotografering utan mat. Det bjöds på lite "smörrebröd" av en av Per-Anders fotograferade Master Chefs. Gott om mat, och finns det hjärterum finns det stjärterum ;)

X-companion

Tyvärr hade jag inte med mig min egen kamera då den råkat ut för problemet att "ha alltid kameran med dig", vilket resulterat i att kameran ligger 150 km norrut på en hylla. Där hamnade den för att komma ur skottlinjen för  busande barn och middag som skulle avnjutas. Så samtliga bilder i detta inslag är INTE tagna med någon Fuji.

Stort tack även för den inspirerade boken "Eating with the chefs" som innehåller många intressanta bilder och berättelser.

/Ola LPostat 2015-05-28 23:30 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Lundakarnevalen 2014

I år är det 5 festivaler sedan som jag träffade mitt livs kärlek. Den gången hade jag inte tankarna på att fotografera och i år blev det som det blir med en unge på axlarna och en annan runt fötterna.

Nåväl, se det som ett litet svar på redaktörns fråga om vad ni missade, eller en liten "skakig" bildkavalkad på vad som erbjöds ;)

Först kom karnevalsledningen och hälsade alla besökare välkomna. Sedan kom en jämn ström av underfundiga budskap med temat framtiden.

En viss president i öst var ständigt återkommande i många av inslagen. Mr Frutin vs. Bananen från väst ...

... regnbågen vs. Vasilijkatedralen osv.

Så här i tider då t.o.m. regeringen slår vakt om svensk forskning (läs AstraZeneca vs Pfizer) passar det att förutspå hur det ser ut när laboratoriedjuren blir intelligentare än människan och tar över.

En del huvudbonader fanns att beskåda, men tomten kommer väl inte nu ... eller?

Jodå, med hjälp av NSA så uppsnappades flickans huvudbonad och åtgärder kunde sättas in direkt för att tillfredsställda t.o.m. en liten flickas önskemål. Så jo, visst kom tomten till allas glädje. Även om inga julklappar delades ut, istället filmades det en väldig massa med skumma kameror som påminde om klumparna från Apollo uppdragen.

Naturligtvis fanns det även andra fotografer på plats i en mängd olika former.

Vissa fotografer var lättklädda ;)

Andra förundrades över alla amatörer med mobiler och kompaktkameror ;)

En del predICAde om mammons förträfflighet i en inte allt för avlägsen framtid.

Att man kunde se Zlatan överallt i Lund, även som värd, var kanske inte så konstigt med tanke på kloningsutskrifterna från denna vagn. Även om det kanske varit bättre att klona Helena, av skylten att döma.

Ja, så kul kan man ha på en Lundakarneval, till skillnad mot ett lärosäte något längre norrut om man får tro på denna vagn, vilken även redaktörn hade med från tidigare år. Antar den alltid är med, men teflonminnet gör att man grinar varje gång ;)Postat 2014-05-18 11:36 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

MTB X-cup Höör

Idag gick deltävling nr 5 i X-cup utanför husknuten på Orupsberget utanför Höör.

Tävlingen genomfördes huvudsakligen på den permanenta Mountainbikebana som är en del av de nyrenoverade Orupsslingorna som utgår från Orupssjukhuset.

Sällan har väl parkeringen varit så full som denna dag.

Tyvärr missade jag den första starten pga av trevligt besök till morgonkaffet. Det gjorde att jag först kom ut i skogen för att se när de lite snabbare körde runt.

Ute i skogen hade arrangören Frosta Multisport satt upp tydliga avspärrningar som publiken lydigt höll sig bakom. Även om vissa vandrande turister blev lite vilse hur de skulle komma tillbaka till parkeringen nu när det fanns avspärrningar, så insåg de att det bästa var att respektera avspärrningarna då det gick undan i spåret.

På varierande stigar dundrade killar, tjejer, gubbar och gummor fram med sina terrängdäck och luftdämpade cyklar.

Röken från det upprivna dammet fyllde våra och alla cyklisters lungor där vi följde loppet.

Omkörningar gick att göra men det är ju inte direkt flerfilig motorväg ute i skogen.

Det gällde att se upp (eller rättare sagt ned) för ibland fanns det stora stenar som man var tvungen att slingra sig förbi.

Ibland gick loppet ute i fullt solsken och ibland i skön "svalkande" skugga.

Vid målgången erbjöds nygrillad korv och dricka till alla deltagare, vilket var väldigt uppskattat av alla.

I gräset vid målgången kunde man även hitta den svarta slangormen som är känd för sitt pysande.

När alla fått återhämta sig med korv och dricka blev det utlottning av diverse olika priser.

Många var förväntansfulla att få "vinna" något.

Slutligen vill jag bara upplysa om att det även går bra att köra i skogen med "vanlig" cykel. Så även om du inte har en MTB är du välkommen upp utanför husknuten för att prova MTB banan. Det går även bra att kontakta Frosta Multisport om du vill träna i grupp eller kanske få några tips på bra cykel mm.

Fler bilder från deltävlingen finns  här.
Om så önskas kan utskrifter ordnas i A4 och A3 till rimlig peng.

Väl mött till nästa gång.

/Ola LindePostat 2013-07-13 15:08 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Frågesport - Stockholmsfotografer 1800-talet

Presenterar här två fotografier av Stockholmsfotograferna Asta Krook och Julius Grape. De tillhörde min mormors morbror och mina frågor är enkla.

Vad kan du berätta om bilden?

Vad syns i bild? Vilka är byggnaderna? Känner du någon av människorna?

Bild 1. Fotograf Asta Krook, Kungsholmstorg, Stockholm. Allm. tel. 152 97

Bild 2. Fotograf Julius Grape, Regeringsgatan 6, Stockholm

Rent allmänt så är jag imponerad av hur väl de här bilderna klarat sig genom åren. Vi pratar ju om bilder som är drygt 100 år gamla. 

/OlaPostat 2013-06-27 22:06 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

H.M. Konungen på besök i Hässleholm

Liksom Gun-Inger skrev i sin blogg och säkerligen flera andra fotografer tog jag med min kamera in till stortorget i Hässleholm inför dagens besök av H.M. Konungen Carl XIV Gustaf och här kommer min bildkavalkad ;)

Avspärrningar kontrolleras i väntan på konungens ankomst före lunch på Stadshotellet.

En hel del människor var samlade, både gamla och unga.

Var kan han bli av, funderade dessa tjejer när de höll balansen för att kunna se över folkhavet.

Även i de omgivande husen tittade en del undrande ut.

Kling och Klang höll ordning ;)

Efter välbehövlig lunch kom så äntligen de alla väntat på, kungaparet.

Kulturskolans Trombonensemblen tog ton ...

... och därefter sjöng Matilda Ahnell Kungssången.

Konungen höll sitt tal framför något som liknade ljussignaler, vilket ju passade bra i tågstaden Hässleholm. Om ljussignalerna betyder något kanske någon järnvägare kan svara på?

Trots det långa avståndet så måste ju alla dokumentera händelsen, det är ju inte varje dag som konungen kommer hit ;)

Väl bänkade i något bekvämare stolar lyssnade kungaparet och klappade med i musikens rytmer ...

... och det var ju inte bara på stora scen det hände saker.Utspridda på "dansbord" försökte The Dancing King få torget att gunga, men publiken var lite trögflörtad ...

... för även om uppträdena var intressanta så kunde man ju inte missa gratis kanelbullar och kaffe. Undrar hur många kanelbullar de lyckades dela ut under dagen?

För vissa var det trots all uppståndelse på torget bara en vanlig arbetsdag, tillfälligt kryddad med lite mer utsikt och sköna rytmer.Postat 2013-04-05 22:58 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 Nästa