Upptäcktsresan

Upplevelse, uppfattning och uppsättning.

Fuji X med Per-Anders

Ikväll så hade jag nöjet att vara inbjuden till lite kvällsmys med en del andra Fuji X fotografer. Att hitta var inga större problem, trots att jag nästan var säker på att jag hittat rätt redan här. 

De hade dock inga kameror utan andra produkter/tjänster. Väl framme på rätt adress hade jag turen att hitta sista lediga parkeringsplatsen på det lilla torget i närheten.

Det var Fuji som bjöd in till FOOL magazine, där Per-Anders Jörgensen visade och berättade passionerat om hur de lyckats skapa en egen nisch inom matfoto.

Det har de lyckats med genom att inte fotografera maten i huvudsak utan de som skapar maten. Visst fick vi se en hel del läckra bilder på mat och uppläggningar av mat, men det som var riktigt intressant var deras berättelser om männen och kvinnorna bakom maten.

Och vad vore väl en kväll om matfotografering utan mat. Det bjöds på lite "smörrebröd" av en av Per-Anders fotograferade Master Chefs. Gott om mat, och finns det hjärterum finns det stjärterum ;)

X-companion

Tyvärr hade jag inte med mig min egen kamera då den råkat ut för problemet att "ha alltid kameran med dig", vilket resulterat i att kameran ligger 150 km norrut på en hylla. Där hamnade den för att komma ur skottlinjen för  busande barn och middag som skulle avnjutas. Så samtliga bilder i detta inslag är INTE tagna med någon Fuji.

Stort tack även för den inspirerade boken "Eating with the chefs" som innehåller många intressanta bilder och berättelser.

/Ola LPostat 2015-05-28 23:30 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Late Night Orup MTB Race 2014

Ikväll trotsade ett flertal entusiastiska MTB cyklister kylan och mörkret för att cykla på slingriga stigar med pannlampor  och vantar. Här kommer lite bilder från kvällen som kommer att fortsätta med korvgrillning mm.

#1  Base camp

#2 Tävlingsledning

#3 Stafettväxling

#4 

#5

#6

#7

#8

#9

#10

#11

#12

#13

#14Postat 2014-11-28 22:58 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Äckliga maskar hänger från träden, eller ...

Vår skog har återigen invaderats äv "äckliga" maskar som hänger i osynliga trådar från träden. Att gå en skogspromenad liknar mer ett ofrivilligt mellanmål, om man inte har glasögon och stängd mun. Men vad är det egentligen för "äckliga maskar" som hänger överallt?

Jag tog med kameran ut för att dokumentera förstörelsen men istället hittade jag något vackert, eller vad anser ni?

Bild 1. Silkeshår

Bild 2. På skör tråd

Bild 3. På väg upp

Bild 4. På bar hud

Bild 5. På brevlådan 

Bild 6. På soptunnan

Bild 7. På krafs

Bild 8. På varandra

Bild 8. På utkikPostat 2014-05-22 23:33 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Lundakarnevalen 2014

I år är det 5 festivaler sedan som jag träffade mitt livs kärlek. Den gången hade jag inte tankarna på att fotografera och i år blev det som det blir med en unge på axlarna och en annan runt fötterna.

Nåväl, se det som ett litet svar på redaktörns fråga om vad ni missade, eller en liten "skakig" bildkavalkad på vad som erbjöds ;)

Först kom karnevalsledningen och hälsade alla besökare välkomna. Sedan kom en jämn ström av underfundiga budskap med temat framtiden.

En viss president i öst var ständigt återkommande i många av inslagen. Mr Frutin vs. Bananen från väst ...

... regnbågen vs. Vasilijkatedralen osv.

Så här i tider då t.o.m. regeringen slår vakt om svensk forskning (läs AstraZeneca vs Pfizer) passar det att förutspå hur det ser ut när laboratoriedjuren blir intelligentare än människan och tar över.

En del huvudbonader fanns att beskåda, men tomten kommer väl inte nu ... eller?

Jodå, med hjälp av NSA så uppsnappades flickans huvudbonad och åtgärder kunde sättas in direkt för att tillfredsställda t.o.m. en liten flickas önskemål. Så jo, visst kom tomten till allas glädje. Även om inga julklappar delades ut, istället filmades det en väldig massa med skumma kameror som påminde om klumparna från Apollo uppdragen.

Naturligtvis fanns det även andra fotografer på plats i en mängd olika former.

Vissa fotografer var lättklädda ;)

Andra förundrades över alla amatörer med mobiler och kompaktkameror ;)

En del predICAde om mammons förträfflighet i en inte allt för avlägsen framtid.

Att man kunde se Zlatan överallt i Lund, även som värd, var kanske inte så konstigt med tanke på kloningsutskrifterna från denna vagn. Även om det kanske varit bättre att klona Helena, av skylten att döma.

Ja, så kul kan man ha på en Lundakarneval, till skillnad mot ett lärosäte något längre norrut om man får tro på denna vagn, vilken även redaktörn hade med från tidigare år. Antar den alltid är med, men teflonminnet gör att man grinar varje gång ;)Postat 2014-05-18 11:36 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

DIY DSLR jib för under hundralappen :)

Nu har han väl ändå blivit tokig. Både att försöka bygga en egen jib (kamerakran) och dessutom för under hundralappen. Glömde jag förresten att nämna att det tog under 10 timmar att bygga den också. Nåja, jag är ju en stillbildsfotograf så vad vet jag.

Varför bygga en jib? Jo, då jag som stillbildsfotograf kände att jag började halka efter när frågorna börjar komma lite här och där. Men innan jag vill ta på mig något uppdrag med rörlig bild så måste jag utmana mig själv och prova en hel del saker inom video.

Har suttit en hel del med videoredigering av sonens teaterföreställning. Det tog nästan musten ur mig, men nu är jag igenom och har lärt mig att iPhone/iPad använder variabel framerate. Vet du inte vad jag menar så kan vi nöja oss med att det är inte bara att sätta samman till en film :(

Nåja åter till min jib. Finns ju hur många filmer som helst på Youtube/Vimeo som visar allehanda hemmabyggen, men jag ville utnyttja det som fanns hemma och det gjorde inget om det såg lite snyggt ut också. Så här kommer min Leonardo da Vinci variant i massivt ekträ.

En trallbräda i ek blev grundmaterialet som jag sågade, borrade och gängade, samt monterade med lite försänkt skruv som jag hade liggande. Allt placerades på ett gediget trebensstativ som jag har för min bygglaser.

Den centrala sviveldelen fick lite avrundade former och en centreringsskurv nedåt för att sätta fast mot stativet.

De vinklar jag sågat ut från den centrala delen blev till hyllstöd för min kameraplatta. Mellan kameraplattan och den centrala delen använde jag en rundstång som jag böjde till 90 graders böjar i respektive ände och stoppade in i två hål, utan vidare fästanordning.

Som balanseringsvikt använde jag en kalibrerad vikt från en gammal våg som jag spände fast med en vanlig rem. Justering gör jag genom att flytta vikten längs brädan.

Materiallista:

3 meter Trallbräda i ek 120 x 22 mm
1 st Spillbit Plywood 120 x 120 x 5 mm (kameraplatta)
1 st Kameraskruv
10 st försänkt M8
2 st brickor M8
1 st Skruv M8x50 (fastsättning mot stativ)
1 st Mutter M8  (fastsättning mot stativ)

Blev det bra? Jodå, för att vara resultatet av ett infall och för att vara första gången. Det som var nyttigt var att jag upptäckte en del nackdelar som jag kan undvika nästa gång, bl.a. nivellering av kamerahuset. Om konstruktionen blir alldeles så lite sned så kommer kameran också att sitta snett, så en välvd kula som fäste får det bli nästa gång.

En annan nackdel blev tyngden och att det är väldigt otympligt att bära med sig en tremeters jib till ett uppdrag. Den lär inte gå in i min bil och än mindre passar den som handbagage på flyget ;)

Annars måste jag säga att jag är nöjd med resultatet. Bedöm själv från denna korta video.

/OlaPostat 2014-01-02 00:31 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 12 Nästa