Upptäcktsresan

Upplevelse, uppfattning och uppsättning.

Nikon - What's your story - Part 2 Software

Här kommer då del 2 av bilderna/informationen. De andra hittar ni på följande länkar.

Part 1 - Nikon gear
Part 2 - Software
Part 3 - Inspiration

Apple

Först ut var Apple som försökte övertyga alla närvarande om att Thunderbolt är rätt väg att gå och att det finns jättemånga produkter ... eller nåja, några ... och det kommer säkerligen att bli fler ... ehm tror vi.

Inte alltid så lätt att vara fullständigt övertygande inför en publik som kan vara ganska krävande, men Max gjorde ett bra jobb ändå på att sälja in Apples hårdvara.

 

I samband med genomgång av Final Cut Pro X så fick Max hjälp av Swedish Cameleon som visade en "ny" filmrigg som underlättar filmpassen.

Det som var mest intressant med Final Cut Pro X var att det var "för enkelt". Max spenderade ganska mycket tid åt att förklara att Apple hade prioriterat användargränssnittet med alla sällananvändare, t.ex. stillbildfotograferna som ibland behöver göra en kort video men saknar träning på komplicerad editering.

Med drag-n-drop så kund man lätt flytta runt klippen, men det som jag tyckte var mest intressant var att man kunde droppa flera ljudspår på ett klipp och få dessa ihopkopplade. Flyttade man sedan på filmklippet så satt alla ljudspåren som var kopplade fast och följde med till den nya positionen.

En annan detalj var att Final Cut började rendera i bakgrunden under tiden du höll på att editera utan att du behövde aktivera den. Vilket innebar att när du väl var färdig med din editering så var Final Cut i stort sett klar med renderingen. Nåja, så enkelt lät det, om det sedan stämmer i verkligheten får ni själva prova.

Slutligen så gjorde de oss uppmärksamma på att Final Cut nu stödjer 4K filmläge (biostorlek), vilket troligen kommer att ersätta HD, då snart vilken mobiltelefon som helst kan spela in HD.

Adobe

 

Direkt efter Apple kom då Adobe på scen, representerade av Tommi. Det mest minnesvärda var när de presenterade sina videoverktyg och åtminstone jag log lite när han mer eller mindre fick Final Cut att framstå som en leksak. Det märktes att han var rätt nöjd själv att kunna överträffa allt Apple precis sagt.

Bland annat så hade Apple precis gjort en stor sak av sina 4K och vips kom Adobe och hade redan 12K. Minns inte hur många format Apple hanterade, men vips så täckte Adobe in samtliga format (med undantag av 4 format som Tommi skulle kontakta Adobe om då de skulle vara heltäckande).

Och så höll han på ett tag, var faktiskt lite småkul att lyssna till och strategiskt helt korrekt planerat av Nikon. Tänk om Adobe stått först på scen och Apple skulle presentera sin produkt därefter. Nåja, nu är det ju därmed inte sagt att alla skall välja Premiere, själv kan jag som sällananvändare attraheras av Final Cut Pro men så kör jag ju inte Mac, så då faller det ju bort.

Men när kommer förresten alla Mac-program för Windows? Det klagas ju på att Windowsprogrammen inte skrivs speciellt för Mac, men varför gör inte Apple mjukvaror som kan köra på Windows i så fall?

Tommi gjorde en snabb genomgång av de nya funktionerna i Lightroom 4, bl.a. var det en stor nyhet att man nu kunde välja mörka menyer likande de som finns i Premiere Pro. Vidare så var det att alla reglage nu var placerade i mitten innan man börjar bildbehandla och att man inte längre återställer högdagrar (gör mörkare) genom att dra till höger, istället så heter reglaget nu högdager och blir ljusare åt höger, tvärtemot tidigare, men kanske mer logiskt, eller?

Nytt var också att man kunde förhansgranska videoklipp och dra genom klippen för att snabbt se vad de innehåller. Enklare beskärning av start och slutpunkter gick också direkt i Lightroom.

En sak som jag diskuterade med Tommi var de nya abonnemangen och ungefär så här ser det ut:

- Köper du CS5.5 nu så får du gratis CS6 när det kommer
- Du kan välja månads (ca 70 EUR/månad) eller årsabonnemang (ca 45 EUR/månad)
- Har du box idag så kan du uppgradera den till abonnemang (pris ?)
- Väljer du abonnemang kan du inte gå tillbaka till box utan måste köpa ny box
- Med abonnemang får du tillgång till hela Master suite
- Med abonnemang blir du först att få nya produkter/uppdateringar/ uppgraderingar
- Även om du kör abonnemang så laddar du ned mjukvarorna och dessa körs lokalt (du behöver alltså inte vara uppkopplad alltid)

Tommi visade också lite funktioner som skakreducering som kunde stabilsera ett dåligt videoklipp. Hade du fått med något ljud som du inte ville ha, t.ex. en ringsignal mitt under en intervju, så kunde du grafiskt skära bort ljudet med Soundbooth (tror jag det var iaf) och content aware fill, dvs mjukvaran tog bort ljudet från ringsignalen och ersatte den med ljud som låg i närheten av beskärningen.

Låter det oklart, ja jag missade att fota bilden när han visade det, men det var jätteenkelt när man kunde se ljudet grafiskt. Ringsignalerna blev som vita prickar (starka signaler) i ett i övrigt rödaktigt brus. När de vita prickarna ersatts med rött brus så var det klart :)

Klart med del 2 :)

Part 3 - Inspiration

/Ola

Inlagt 2012-03-30 00:03 | Läst 2494 ggr. | Permalink(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?