Upptäcktsresan

Upplevelse, uppfattning och uppsättning.

Nikon D4 i mina händer !!!

Idag var jag inne hos Scandinavian Photo i Malmö som firar 1 år i de nya lokalerna. På plats fanns en del underleverantörer och en speciell gäst, Nikon D4 sample edition!

Jag fick tillsammans med två av er en genomgång av Nikon D4 och jag fick hålla den i mina händer, känna tyngden, ändra fokuspunkter i sökaren mm. Vilken känsla … eller?

Då jag slängt längtansfulla ögon på D3s men behärskat mitt begär för att kanske satsa på efterföljaren så var mina förväntningar stora på D4. Så hur kändes den egentligen? Det var lite det jag tänkte beskriva här i min blogg.

Första intrycket med 24-70 monterat var att den var slätare i gummit och kändes väldigt framtung … hmm … asch det är väl ovanan från min D300s som ju är liten, eller är den större? Tog ingen notis om några inställningar utan upp till ögat för att prova att trycka av ett par skott.

Ändra fokus

Okej, de hade single punkt fokus … näe det vill jag inte ha … hur var det nu de visat i alla reviews på nätet. Ja just det, håll in fokus och bläddra igenom inställningarna med ögat kvar mot sökaren. Då uppenbarade sig menyinställningarna istället för exponerings-informationen och det var hur enkelt som helst att byta. Bläddrade runt lite bara för att jag tyckte det var så grymt kul innan jag till sist valde ”min” inställning med kontinuerlig punktfokus. Klar fullpoängare.

Greppvänlig?

Men som jag skrev tidigare så kändes den inte som gjuten i mina händer, kändes snarare lite för liten. Provade att greppa min D300s efteråt för att jämföra och nog var den större. Jag tänkte tillbaka på när jag provade D7000 när den kom i höstas och att jag upplevde den som alldeles för liten i mina händer. Skulle nog vilja säga att D4 mer påminner om D7000 i greppet, möjligen något lite större. Men jag kan ha fel, det är bara känslan jag fick.

Tumgrepp

Dags att vända kameran till vertikalläge, en huvudanledning för min del att vilja gå upp till D3s eller D4, jag vill helt enkelt ha ett kamerahus där det är en enhet. Visst det finns fördelar med att kunna ta av batterigreppet på min D300s m.fl. men jag upplever det som en bättre balans när kamerahuset är byggt som jag vill från början.

Men nu var det helt plötsligt något som kändes helt fel … vad var nu detta? Bytte tillbaka till horisontalläge och då kändes det inte konstigt … hmmm … åter till vertikalläge … näe, nåt stämmer inte!

Efter lite undersökning så visade det sig att det Nikon skrivit som en stor fördel var att knapparna satt på samma plats … det stämde inte. Vafalls, skriver människan att Nikon ljuger?

 

Ja, jag blev själv osäker så när jag kom hem var jag tvungen att ladda hem en bild och rita lite pilar och streck för att bevisa för mig själv att det verkligen var jag som hade rätt och Nikon fel.

Titta på ovanstående bild. Det jag vill visa är att tumknappen för fokus sitter olika högt från ovankant (pilarna och streck är identiska, bara roterade och justerade till läge). Det resulterade i att vid horisontalläge passade min tumme perfekt, men när jag bytte till vertikalläge så var halva tummen ovanför fokusknappen. För att fokusera behövde jag alltså trycka med leden i tummen och den går ju liksom på andra hållet (åtminstone på mig), dvs svårt att trycka den inåt när leden vill utåt.

Själva tumhjulet sitter även det lägre, men framför allt så verkar den ju inte linjera med fokuspunkten heller. Varför gör de på detta viset?

Övrigt

Att D4 är en underbar kamera när man läser specifikationerna är ju uppenbart. Även ”joysticken” var helt annorlunda. Istället för den lätt rassliga som min D300s har så var den gedigen och gav ett lätt gummiaktigt motstånd. Skärmen var också helt underbar, även om jag redan tycker att skärmen på min D300s är grym. En liten miss till hittade vi dock och det var att med WT5 monterad så täckte den för anslutningarna för mikrofon/hörurar, så de som tänkt vidostreama trådlöst får nog skaffa sig en WT4 istället.

Blir D4 min?

Innan jag höll i den så har jag fått hålla igen för att inte lägga en förbeställning. Nu efter att känt på den så är jag mer tveksam. Ergonomi är ju faktiskt bland det viktigaste på en kamera idag och där imponerade tyvärr inte D4 på mig. Tror nog att jag ska ta mig ut och klämma lite på D3s innan den hinner försvinna ur hyllorna.

 /Ola

Inlagt 2012-02-02 22:50 | Läst 3034 ggr. | Permalink
Jag har 2 st D3s och kommer inte uppgradera mig till D4, tycker D3s, D3 osv är fantastiska kameror och så mkt bättre behöver dom inte bli. Köp hellre 2 D3s till priset av en D4 ;-)
Svar från l1nd3c0n   2012-02-02 23:19
Ja, kanske det :)

Jag gillade D3s redan när jag köpte D300s och tyckte den (D3s) passade som hand i handske redan då. Att det blev D300s var ett ekonomiskt beslut som jag delvis ångrar idag.

Det jag framför allt gillar med D4 är de upplysta knapparna och möjligheterna med WT5 och den inbyggda webservern. Skall man få motsvarande med D3s så behöver man väl både WT4, Camera Control Pro och en router, eller går det att lösa smidigare?
Jag fick också klämma på den idag! =) Mycket trevlig kamera givetvis men har nyligen skaffat mig en D3s och är ruskigt nöjd med den. Men för den som har stora behova av flexibilitet och behöver kunna skicka bilder snabbt osv så är det såklart den mest ultimata kameran på marknaden än så länge! Men filmar man inte och ska bara fota och vill ha en bra kamera så kan jag garantera dig att en D3s räcker långt och du kan köpa bra optik för resten av pengarna istället!

Men visst är det lockande då det är en väldigt trevlig kamera! Då jag till 99% kommer bara fortsätta med endast studiofotografering så är detta inte den rätta kameran för mig... Vill i så fall hellre ha en D3X eller om det nu ska komma nån D800 aka pixelmonster? =)
Svar från l1nd3c0n   2012-02-02 23:46
Jo, det är nog som du säger att en D3s räcker långt, kanske t.o.m. tillräckligt långt.

Men samtidigt så lockas man av det nya. Att investera i "gammal" teknik är bra idag, men kan fort bli omodernt imorgon. Har i mina andra yrken alltid satsat lite extra på det nyaste, vilket gjort att jag inte behövt byta utrustning lika ofta.

Men jag får ta en rejäl funderare och se vad jag kommer fram till.
Paul Eberlestock   2012-02-03 01:21
Jo det är väl sant att det är klart alltid trevlig med helt nya prylar men det är väl kanske lite som en bil... Den sjunker ju i värde så fort du tar ut den från butiken och börjar fota.

Jag vill påstå att en D3s räcker ju ruskigt långt och väl och du kan nog hitta en beggad D3s för en trevlig slant och ha pengar över till annat... Sen är det väl så med D4:an som med alla andra proffshus.... förr eller senare kommer dom också gå ner i pris... Dom är väl alltid som dyrast när dom är nya klart. Men skaffar man sig en D4 så borde man ju verkligen utnyttja alla funktioner... gör man inte det är det utkastade pengar och hade varit bättre att köpa en D3s tror jag =)

Det jag dock saknar på D3s och som finns på D4 är dom där joystickarna.... Det är väldigt retfullt att inte ha dom. Hade ju det på min D700 med batterigrepp...

Lycka till hur du nu än gör! Men det kommer ju svida mer i plånboken med en D4 plus proffs optik än vad en D3s plus proffsoptik gör =)

Mvh / Paul
Är faktiskt sugen på D3s / D4 men tyvärr är jag på Canons sidan och att byta till Nikon skulle bli en förlustaffär för min del :-) Intressant och höra ditt perspektiv om D4.
Svar från l1nd3c0n   2012-02-03 10:20
Du får väl vänta på Canon 1Dx ;)
Mikael Sundberg   2012-02-03 11:27
Skaffar nog 5d MK III eller 5d MK X när den släpps :-)(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?