Upptäcktsresan

Upplevelse, uppfattning och uppsättning.

Dag 4 - Motala

En annan stad i närheten av den underbara campingen i Vadstena vid Vätterviksbadet, är Motala och dit gick resan idag. Vid hamnen så passade grabben på att tygla avkomman av Loch Ness odjuret som ligger på kajen. Ja, kanske inte den riktiga ”Baby Nessie” men likväl ganska stor och otäck.

Gästhamnen var ganska tom på båtar så här i mitten av augusti, men några kom förbi.

Desto intressantare var lekparken en bit bort. Här fick barnen busa av sig lite när mamma behövde tömma en bank på pengar. Är dyrt med semester ;)

Bland annat fanns en Jeep som för dagen fick lite extra motorkraft från en annan busig kille som visste hur det fungerade. Hit och dit och en massa brummande så for Jeepen över stäppen, eller vart de nu lät fantasin styra dem.

Även lite mer traditionella tunnlar fanns att upptäcka och då hade mamma kommit tillbaka för att fota hon med. Vilket håll skall man då krypa åt?

Efter denna mjukstart så fick vi vuxna bestämma att nu var det dags för lite mer kultur. Ett besök på Motalas industrimuseum stod på agendan. Även om vi körde fel ett par gånger (bilar kan tydligen inte korsa vatten utan att använda broar) så hittade vi rätt till slut.

Väl inne på museet så provade vi att köra ett gammalt ånglok. Kanske var tur att det stod stilla, för ingen av oss hade någon riktig aning om vad som var gas och broms. Grabben var dock säker på att han hittat ratten att styra med.

Men visst fanns det mer från Motala Verkstäderna. En hel del verkstadsutrustning, visserligen av lite äldre art, som t.ex. skruvstädet med automatisk inställning av spännbackarna. Perfekt när du ska spänna fast nåt som inte är kantigt.

Inte heller i industrin klarar man sig utan lite hederliga analoga bälgkameror. Denna dessutom speciellt anpassad för undersökning av metallstrukturen i brottytor. Då kan vi snacka makro på riktigt och inte fuskmakro på blommer med stjälk ;)

Sedan fanns det en hel uppsjö med olika saker som tillverkats i Motala, som minor, torpeder, strängjutningsanläggningar, kyl & frys, isblocksskåp, mm. Men av alla dessa saker måste jag bara visa en så kallad gammakniv. Den fick verkligen mig att uppskatta hälsan. Ser verkligen inte skönt ut!

Nästa anhalt blev lite mer avslappnad miljö, men som bjöd på levande underhållning. Vi körde till slussarna för en fika och god underhållning. Tyvärr fanns det inga familjer som skällde på varandra om tampar, snören, babord och styrbord och allt vad det heter. Tyvärr kanske är fel att säga, snarare tur för alla de som passerade. Slussningen i sig var ändå underhållande nog för en skåning.

När vi vände oss om och tittade nedåt så såg vi en lite större båt som var på väg upp genom slussarna, nämligen Diana.

Efter att hittat en lite bättre plats att fotografera så försökte jag ta ett helt förlopp vid en slussning. Tyvärr så hittade jag ju inte exakt samma position på kameran mellan bilderna, det fanns ju så mycket annat att fota samtidigt. Men här har jag satt ihop några bilder som visar förloppet.

 (klicka på det röda X:et, GIF:en öppnas tydigen endast i eget fönster?)

Även nu passade grabben på att hjälpa tjejerna som skötte slussarna. Det kan ju behövas lite mankraft för att stänga portarna.

Tanken var att vi efter slussarna skulle titta in på Radiomuseet (Stockholm –Motala) men naturligtvis så stänger ju ett sådant museum kl. 16.00. Undrar vilka de hoppas få som besökare?

Istället fick vi nöjda med dagen köra tillbaka till campingen och uppleva en riktigt härlig kväll. Tror nog vi var många som fotade den solnedgången.

Nu ska vi sova och i morgon blir det en oplanerad upptäcktsresa.

/Ola

Inlagt 2011-08-18 01:05 | Läst 3574 ggr. | Permalink
Kul att hänga på och se vad ni upplever på er resa. Finns så mycket att upptäcka och se i vårt land. Sista bilden var skön.(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver