Upptäcktsresan

Upplevelse, uppfattning och uppsättning.

Dag 3 - Vadstena

Idag kom turen till Vadstena och ett besök på landsarkivet på Vadstena slott för min sambo. Som där fick veta att arkiven numera är digitaliserade och även kan nås från datorer på landsarkivet i Lund, så nästa gång behöver vi inte köra 40 mil för något som finns i grannbyn :)

Men inte kunde jag tvinga de små att sitta tysta som lamm i flera timmar. Nä, det fick bli ett besök på Vadstena leksaksmuseum istället.

För en liten kille var det ett Eldorado med alla dessa bilar, lok och båtar. Snyggt uppställda i levande miljöer. Besöket kan rekommenderas men bered er på en prischock när ni kommit in. Utöver entreavgiften har de nämligen 10 kr myntinkast på de flesta montrar om man vill se något röra på sig. Vi provade på en modelljärnväg och då körde ett tågsätt tre varv och sedan var det slut på guldpengen. Inte riktigt vad man förväntar sig av ett musem för barn :(

Men montrarna var fint uppställda med ibland otrolig detaljrikedom och finess. Se bara på följande bild som är som hämtad från gårdagens besök på High Chaparral, trots att figurerna inte är mer än två centimeter höga!

Komplett  uppställd tenngjutning väckte minnen från ens egen barndom. Blir väl snart dags att ta fram de gamla formarna och visa lillgrabben.

 

Utöver alla leksaker för barn fanns en utställning av Sveriges Pressfotografer som visade bilder och kameramodeller genom tiderna. Tyvärr tyckte inte barnen det var lika intressant ;)

Efter lite glass gick vi till stadens lekpark och busade ... eller tog vi det lugnt?

Sedan var det dags att hämta ut mamma från arkiven innan de låste henne inne och då passade vi på att se om brunnen på borgården var en riktig önskebrunn. Men med tanke på innehållet bestående av gamla ölburkar och inga mynt, så kunde vi avskriva den.

Åter på campingen hade det börjat ladda upp för nytt oväder. Blev en härlig blåst med lite regn som var gjord för att fota i.

Tyvärr ville resten av familjen sitta inomhus och mysa i husvagnen istället. Vilka amatörer, man kan ju bli frustrerad ... hihi.

Nåja, smattret på taket kan vara skön musik det också ;)

Imorgon bär det av till en annan stad i närheten.

/Ola

Inlagt 2011-08-17 00:06 | Läst 3055 ggr. | Permalink
Intressant med utställningen av pressfotograferna och kamermodellerna. Ska åt det hållet inom kort så det var ett bra tips, om jag lyckas lura med mannen min dit. Kan det vara så att ölburkarna i önskebrunnen visar på vad folk önskar sig.
Svar från l1nd3c0n   2011-08-17 11:08
Du får locka mannen din med leksakerna, de flesta karlar är ju barn, bara äldre ;) Han hittar säkert en del saker han känner igen.

Entreavgiften var 60 kr för vuxna och 45 kr för barn. Vill också förtydliga att pressfotografernas utställning var inne i leksaksmusset, dvs samma entre och avgiften gällde för båda.

När det gäller ölburkarna har du en poäng, kan nog vara som du skriver.(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?