Upptäcktsresan

Upplevelse, uppfattning och uppsättning.

Mitt bidrag till Erikshjälpen

Delad glädje sägs ju vara dubbel glädje, så med dagens bidrag så har jag varit med och spridit glädje. Hoppas även pengarna kommer behövande till hjälp.

Vad var det som fick mig att öppna plånboken, jo naturligtvis en del fotoprylar och lite annat till lillgrabben. Har ett tag funderat på foto som historia och vad kan vara mer lämpligt än att skaffa ett antal kameraror som man kan klämma på.

Först ett gäng Kodak Instamatic som väckte barndomsminnen till liv. Minnen från då man öppnade och satte i de färdiga kassetterna, blixtkuberna som brändes av, vände med framdragningen och som var slut efter fyra kort :( Tyvärr hade de inga blixtkuber, men ett antal olika modeller.

Sedan blev jag med mellanformatare för första gången i mitt liv. Det blev en AGFA Isola II som verkade vara i bra skick. Kanske dags att gå med i lokala fotoklubben för att få tillgång till deras slabblabb ;)

Den andra kameran på ovanstående bild är en Regula Sprinty BC 300, en "vanlig" 35 mm analog kamera.

Slutligen så fick jag med mig ett Soligor 135 mm f2.8 objektiv och två Domiplan 50 mm f2.8 tillverkade av Meyer-Optik Görlitz. Får se om jag kan använda dessa som jag hoppas ;)

Fråga 1. I botten på mitt Soligor står M-SR vid bajonettfattningen, finns det adapter Nikon F till M-SR, i så fall var?

Fråga 2. Var hittar jag adapter från Nikon F till M42, vilket var fattningen på de små Domiplan-objektiven?

De hade även ett halvmeterlångt objektiv som jag tror var ett Soligor 500 mm, men det fick ligga kvar i hyllan. Verkade svårt att få användning för, men om någon är intresserad så kan jag tipsa om att de skulle ha 275 kr för det och skicket var helt okej.

Ett första steg på min vandring genom fotohistorien och ett litet bidrag till de som har det värre än många av oss.

/Ola

Inlagt 2011-07-13 16:54 | Läst 2506 ggr. | Permalink
www.kaffebrus.com finns det adapter från Nikon F till M42 =)

mvh
Micke
Svar från l1nd3c0n   2011-07-13 21:17
Tackar, kollade att det fanns två olika, med resp utan extra korrektionslins. Tänkte först "bara" använda den till makro, men detta fick mig att fundera på om de går att sätta direkt på kameran ... men näe, det kan väl inte gå ändå, eller?
Kul, min första systemkamera var en begagnad Nikon F och första objektivet blev av någon anledning just ett sprillans nytt Soligor 135/2.8 fast med Nikon F-fattning. Det väcker minnen. Jag kommer till och med ihåg lukten när jag öppnade förpackningen och tog ut objektivet för första gången.
1974.......... Det var ett tag sedan :-))
Svar från l1nd3c0n   2011-07-13 22:35
Lukten är nog klart annorlunda när man tar fram den ur en loppis :(

Men den andas verkligen byggkvalite, tung som en blydagg, och med en enormt stor bländaröppning i mm räknat. Noterade också att den hade en extra bländarring, som jag tolkar som en begränsningsring. Är den för att snabbt manuellt kunna blända ned innan man trycker av?
SD40T-2   2011-07-13 22:46
Jag kan inte komma ihåg att mitt objektiv med Nikon F fattning hade mer än en bländarring.........(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?