Upptäcktsresan

Upplevelse, uppfattning och uppsättning.

Lurar jag Facebook eller mig själv?

Tiden går och för drygt ett år sedan gick jag med i Facebook, sociala media, även för mig :)

Men det finns ju avigsidor med detta också, nämligen vad man vågar lägga upp på Facebook. En snårig skog av regler och villkor som än påstår det ena, än det andra. Sekretessinställningar som är som en soppa på osammanhängande alternativ och oändliga kryss. Att påstå att man förstår detta är ju hedrande för det fåtal som kan säga det  ärligt, men för alla oss andra så blir det väl lite kryss här och var, lite vad man tycker borde vara lämpligt. Antagligen har man spärrat lite för mycket, då jag upptäckte att jag inte kunde (fick lov) att skriva på vissa Facebook-gruppsidor.

Varför skriver jag detta på Fotosidan.se? Jo, det har med de bildstölder som bl.a. Aftonbladet tar för givet, att göra. Sedan jag uppgraderade till guld och började blogga här på Fotosidan.se så har jag slutat ladda upp bilder till Facebook och istället "delat ut" mina blogginlägg från Fotosidan.se. Är då mina bilder "bättre" skyddade här?

Visst, alla bilder på internet kan tolkas som fritt tillgängliga av skrupellösa personer, även sådana som råkar arbeta för "seriösa tidningar". Men om det stämmer att bilder som laddas upp till Facebook får lov att säljas vidare av Facebook till tredje part, eller att de själva fritt får utnyttja bilderna för sin egen marknadsföring, hur står sig då bilderna som är uppladdade till Fotosidan.se?

Lurar jag Facebook eller mig själv?

 PS. För att göra tvärtom, så är dagens bilder från Facebook ;-) DS.

Inlagt 2011-06-17 12:39 | Läst 2383 ggr. | Permalink
Du kan ju alltid trösta Dig med att kvaliteten på bilderna på forum som FB är gräsligt dåliga. De duger således sällan att sälja ändå. (Möjligen Aftonbladet skulle kunna stjäla dem men de betalar ju inte i alla fall)
Svar från l1nd3c0n   2011-06-17 17:33
Facebook skall ju höja gränsen för foto från 720 till 2048 pixlar (längsta sida). Är väl ganska bra upplösning egentligen. Sedan kan jag hålla med om att de flesta bilderna är oanvändbara bilder tagna med mobilkameror som har fått mjukglass på linsen ;-)

Men frågan är om det är bättre att lägga bilder på Fotosidan, är väl egentligen lika enkelt att "stjäla" bilderna här?
Peterus   2011-06-17 18:36
Det är faktiskt enklare här. Det är ju bara att högerklicka och spara bilden. FB är liiite meckligare. Sen kan man ju aktivt låta bli själv att lägga upp högupplösta bilder själv.

Jag har gått steget längre själv och tar numera bara dåliga bilder för att förhindra bildstöld ;)
Haha kul och bra poäng! Jag är alltid försiktig med att lägga upp bilder på Facebook pga bildstölder/förlorarättigheterna.
Svar från l1nd3c0n   2011-06-17 17:35
Nöjet var på min sida ;-)
Det vill till att slå tillbaka mot tjuvarna. Så här gjorde jag när jag upptäckte en stöld: http://mudride.com/blogg/?p=4000
Svar från l1nd3c0n   2011-06-17 17:36
Haha ... vackert gjort.
På Facebook lägger jag inte in några andra bilder än mobilbilder numera och det sker mest som tidsfördriv när jag jobbpendlar. Bilderna handlar inte direkt om några mästerverk så om någon lånar dem så är det ok för min del.

Många år sedan när Internet inte var så "gammalt" som idag gjorde jag en webbplats och skulle låna bilder till den från nätet. Uppgiften ingick i en kurs på en utbildning så vi skulle vara noga med att fråga om lov för bildlån. Gissa hur många som svarade. Vill minnas att det var EN, från andra sidan jordklotet någonstansifrån. Tråkigt egentligen då så många fotointresserade pratar om hur viktigt det är fråga i alla fall.(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?