Upptäcktsresan

Upplevelse, uppfattning och uppsättning.

Fotat barn i slutet sällskap - behövs föräldrars tillstånd för distribution?

Hmm, sitter med en massa bilder från kyrkans barntimme, som jag haft förmånen att kunna fota som deltagande förälder. Har inte varit något fotoförbud och ingen har opponerat sig, tvärtom så har det funnits ett intresse för att jag fotar. Nu närmar sig terminsavslutningen och jag tänkte bränna alla bilderna på CD så att alla föräldrar kunde få var sin kopia av ALLA bilderna.

MEN då slog det mig att jag inte vet om jag kan/bör göra så. Har försökt hitta förslag på någon form av skriftligt avtal, där jag får föräldrarnas tillstånd att distribuera bilder på deras barn (1-6  år) till andra föräldrar, utan att hitta något. Bilderna är ju tagna under kyrkans barntimme så det är ju inga bilder som kan vara kränkande, långt ifrån, men samtidigt så skulle jag vilja ha det helt klart med alla föräldrar. Kan ju tänkas att inte alla vill dela ut bilderna. Har ni något förslag på avtalstext, eller ännu hellre förslag på standardavtal? Snälla hjälp mig att formulera ett avtal som jag kan känna mig nöjd med.

Även kyrkans tidning har visat intresse för bilderna, men de får själva sköta sina publiceringsavtal :) Har tidigare överlämnat kopior på prästen efter en fastlagssöndag med semlor ... mums vad gott.

En liten anekdot om präster var när prästen kom i samspråk med byns suputer och tyckte att de skulle gå i kyrkan.
- Näe, det är alldeles för träligt och långrandigt, sade den ene suputen.
- Vad skulle jag kunna göra för att få er till kyrkan, frågade prästen?
- Det skulle va om prästen lovade att bruka orden falleri falleralla i sin prediken, sa suputen.
Prästen funderade en stund och antog utmaningen och de båda suputerna lovade komma till kyrkan nästa söndag, vilket de också gjorde. Spända satt de i kyrkbänken och väntade på att prästen skulle säga de bevingade orden i kyrkan. Prästen började sin predikan och sade:
- Ni ska alla känna er varmt välkomna till denna mässa, så här i hösttider med kylan utanför porten. Löven blir gula och snart faller -itt (1) , sedan faller-alla.

/Ola

Inlagt 2011-05-08 23:23 | Läst 2876 ggr. | Permalink
Det krävs bara tillstånd för reklam. Tidningar behöver aldrig tillstånd för att publicera bilder på folk.
Svar från l1nd3c0n   2011-05-09 12:15
Okej, trodde det kanske var skillnad när man fotat på icke allmän plats (kyrkans hus) och att det var bilder på barn (1-5 år). Men å andra sidan så har ju ingen förälder eller ansvarig från kyrkan sagt något när jag fotat.

Får väl fråga när jag tar deras adresser så jag kan skicka CD-skivor till dem.

En annan aspekt, innebär denna frihet att jag även skulle kunna använda bilderna i min egen portfoli och lägga upp här på Fotosidan utan att få skriftligt godkännande? Eller räknas det som reklam för mig som fotograf? PUL har ju ändrats sedan första utgåvan så jag antar att den inte sätter stopp för det, då det inte är kränkande bilder, eller?
froderberg   2011-05-09 15:35
En del kräver tillstånd av föräldrar av mer etiska skäl. Några juridiska krav finns inte. Det spelar ingen roll var bilderna är tagna eller vad de föreställer (såvida det inte rör skyddsobjekt). Fotoförbud gäller bara om något påtalat det, men även om man fotograferar trots fotoförbud får man publicera bilderna.

Att lägga upp bilder i en portfolio är kanske ett gränsfall, men jag har aldrig hört någon som råkat illa ut för det. Det finns en ideell rätt att visa sina alster. En portfolio är mer än referens än reklam. Jag vet inte exakt hur lagen om bild i reklam ser ut, men jag är övertygad om att du kan lugnt kan lägga upp bilderna i din portfolio.(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver