Upptäcktsresan

Upplevelse, uppfattning och uppsättning.

Perspektiv är som statistik

Vad menar jag egentligen? Jo, ta följande två bilder. De är tagna vid samma tillfälle men från olika höjd (för bild 2 klättrade jag upp på en container). Alltså bör det vara lika många personer i folkmassan, men jag upplever stor skillnad när det gäller folksamlingen. Här ser jag likhet med statistik som kan ge det svar man önskar beroende på hur man läser siffrorna. Vilken bild är det flest personer på? Vad tycker du?

Äggapickning
Fotograferad stående på marken.
Äggapickning
Fotograferad uppklättrad på container

Om nu perspektivet är som statistiken, finns det då olika perspektiv också? Det finns ju tre olika sorters statistik; lögn, förbannad lögn och statistik. Vad skulle man kalla motsvarande perspektiv?

/Ola

PS. Båda bilderna från Äggapickningen i Skillinge 2011. DS.

Inlagt 2011-04-29 23:33 | Läst 3698 ggr. | Permalink
På första bilden lägger fantasin till ett antal personer vi inte ser. Vi tror m a o att det är fler för vi ser ju inte slutet på folkmassan. Bild nr 2 visar hela skocken och vi kan direkt bilda oss en uppskattning om hur mycket folk där är. Skillinge är trevligt, brukar stanna till där ibland när jag har vägarna förbi.
Svar från l1nd3c0n   2011-04-30 13:28
Precis min reflektion. Dessutom tycker jag att bild 1 är mer mystisk, hotfull på något dolt sätt. Bild 2 är mer avslöjande. Men när jag tog närbilder så var förhållandet det omvända, då blev det bättre bilder uppifrån.(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?