Upptäcktsresan

Upplevelse, uppfattning och uppsättning.

DIY DSLR jib för under hundralappen :)

Nu har han väl ändå blivit tokig. Både att försöka bygga en egen jib (kamerakran) och dessutom för under hundralappen. Glömde jag förresten att nämna att det tog under 10 timmar att bygga den också. Nåja, jag är ju en stillbildsfotograf så vad vet jag.

Varför bygga en jib? Jo, då jag som stillbildsfotograf kände att jag började halka efter när frågorna börjar komma lite här och där. Men innan jag vill ta på mig något uppdrag med rörlig bild så måste jag utmana mig själv och prova en hel del saker inom video.

Har suttit en hel del med videoredigering av sonens teaterföreställning. Det tog nästan musten ur mig, men nu är jag igenom och har lärt mig att iPhone/iPad använder variabel framerate. Vet du inte vad jag menar så kan vi nöja oss med att det är inte bara att sätta samman till en film :(

Nåja åter till min jib. Finns ju hur många filmer som helst på Youtube/Vimeo som visar allehanda hemmabyggen, men jag ville utnyttja det som fanns hemma och det gjorde inget om det såg lite snyggt ut också. Så här kommer min Leonardo da Vinci variant i massivt ekträ.

En trallbräda i ek blev grundmaterialet som jag sågade, borrade och gängade, samt monterade med lite försänkt skruv som jag hade liggande. Allt placerades på ett gediget trebensstativ som jag har för min bygglaser.

Den centrala sviveldelen fick lite avrundade former och en centreringsskurv nedåt för att sätta fast mot stativet.

De vinklar jag sågat ut från den centrala delen blev till hyllstöd för min kameraplatta. Mellan kameraplattan och den centrala delen använde jag en rundstång som jag böjde till 90 graders böjar i respektive ände och stoppade in i två hål, utan vidare fästanordning.

Som balanseringsvikt använde jag en kalibrerad vikt från en gammal våg som jag spände fast med en vanlig rem. Justering gör jag genom att flytta vikten längs brädan.

Materiallista:

3 meter Trallbräda i ek 120 x 22 mm
1 st Spillbit Plywood 120 x 120 x 5 mm (kameraplatta)
1 st Kameraskruv
10 st försänkt M8
2 st brickor M8
1 st Skruv M8x50 (fastsättning mot stativ)
1 st Mutter M8  (fastsättning mot stativ)

Blev det bra? Jodå, för att vara resultatet av ett infall och för att vara första gången. Det som var nyttigt var att jag upptäckte en del nackdelar som jag kan undvika nästa gång, bl.a. nivellering av kamerahuset. Om konstruktionen blir alldeles så lite sned så kommer kameran också att sitta snett, så en välvd kula som fäste får det bli nästa gång.

En annan nackdel blev tyngden och att det är väldigt otympligt att bära med sig en tremeters jib till ett uppdrag. Den lär inte gå in i min bil och än mindre passar den som handbagage på flyget ;)

Annars måste jag säga att jag är nöjd med resultatet. Bedöm själv från denna korta video.

/Ola

Inlagt 2014-01-02 00:31 | Läst 5750 ggr. | Permalink(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX